ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ: ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ; ΠΟΣΟΙ ΕΓΙΝΑΝ; ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ;
- Κων/να Σαραντοπούλου
- Apr 3
- 5 min read

Όταν είσαι προετοιμασμένος μπορείς να έχεις επιλογές.
Λένε ότι έτσι έγινε η γη
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ, ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΩΝ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ;
Το θέμα αυτό το αναλύω για να τονίσω, ότι η γη κάνει διορθώσεις, ανάλογα με τις συμπατικές ανάγκες που χρειάζεται, ο ανθρώπινος παράγοντας ελάχιστα έως καθόλου μπορεί να επηρεάσει τις γεωλογικές αλλαγές στην γη.
Αρχίζω με τα στοιχεία παρακάτω, με χρονολογίες στο περίπου.
15.000-10.000 π.Χ άνοδος του επιπέδου της θάλασσας οικουμενικά10.000-9.000 π.Χ υπερχείλιση της Μεσογείου στον Εύξεινο Πόντο3.000 –2.500 π.Χ έντονες βροχοπτώσεις και υπερχείλιση ποταμών
Η έρευνα που έκανα, αυτό δείχνει.
Παρακάτω θα ασχοληθούμε με τους τελευταίους κατακλυσμούς, που όπως έχω βγάλει το συμπέρασμα, από πολλά φαινόμενα που εξελίσσονται, είμαστε κοντά σε νέο κατακλυσμό, το γιατί δεν το γνωρίζω, ούτε κανείς άλλος μπορεί να το γνωρίζει, μόνο η γη ξέρει.
Απλά εγώ με το ένστικτό μου και τις καιρικές διεργασίες θα προσπαθήσω μαζί με τα στοιχεία του παρελθόντος, να σας ενημερώσω και να ενόσω μερικά κομμάτια του Παζλ.
Τα μηνύματα είναι πολλά και ποικίλα και αξίζουν μεγάλης προσοχής με σοβαρότητα και όχι με κριτήρια θρησκευτικών και οικονομικών συμφερόντων.
Ίσως οι επιστήμονες να γνωρίζουν περισσότερα για αυτό το θέμα, αλλά κινούνται δυστυχώς στα κατευθυνόμενα πλαίσια των συμφερόντων.
Η Αμερικανική η FEMA, η υπηρεσία που είναι, πάνω και από τον πρόεδρο έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια κάποιες σοβαρές ενέργειες, αλλά για τον Αμερικανικό λαό, υπόγεια καταφύγια, συλλογή κυττάρων, διαφόρων σπόρων, Εκατομμύρια πλαστικά φέρετρα και άλλα, οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν κάνει ελάχιστα έως καθόλου για τους λαούς τους, και ασχολούνται πως να μετακομίσει ο άνθρωπος σε άλλον πλανήτη,η ποιος έχει καβαλήσει καλύτερο Καλάμι.

Ο σκοπός μου δεν είναι να τρομοκρατήσω, αλλά να προετοιμάσω, ή μάλλον να κινήσω το ενδιαφέρον περισσότερων ανθρώπων να το σκαλίσουν, να ενημερωθούν, ίσως για κάποια μέτρα σε μεγαλύτερα υψόμετρα μετεγκατάστασης του ανθρώπου και της γεωργικής παραγωγής.
Πάντως η ερευνά μου με έχει πείσει, ότι η γη κάνει κάθε μερικά χιλιάδες χρόνια, εποχικούς κύκλους καταστροφών-κατακλυσμών για να διορθώσει επικίνδυνες καταστάσεις για αυτήν.
Ξεκινώντας το θέμα, παρουσιάζω τις απόψεις περί μύθου και αλήθειας στην γεωλογία.
Η Γεωλογία και ο Μύθος σήμερα συναντιούνται για να επιβεβαιώσουν, ότι ναι έγιναν κατακλυσμοί,, ίσως και χιλιάδες πριν από τους τρις που θα ασχοληθούμε, που δεν μπορούμε ακόμα να εντοπίσουμε με ακρίβεια πότε έγιναν και γιατί έγιναν.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το γεγονός, ότι δεν έχουν μείνει αποδείξεις, δεδομένα, γραπτά, κτίρια, ή άλλες αποδείξεις που να τις θεωρείς σαν δεδομένο.
Μόνο μέσω του μύθου έχουν μεταφερθεί κάποιες σποραδικές πληροφορίες σε χαραγμένες πληροφορίες, που τις αναγάγουν σε ιστορία, αφού η σύγχρονη γεωλογία τις επιβεβαιώνει.
Παράδειγμα οι δυο μαρμάρινες πλάκες που αναφέρονται στον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα.


ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Η όψη της Γης συνεχώς μεγαλώνει.
Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε η Γη ένα τεράστιο πλήθος μεταβολών συντελούνται αδιάκοπα.

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Η όψη της Γης συνεχώς μεταβάλλεται.
Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε η Γη ένα τεράστιο πλήθος μεταβολών συντελούνται αδιάκοπα λόγω των πολύπλοκων και αλληλοεπηρεαζόμενων διαδικασιών τόσο στο εσωτερικό όσο και στην επιφάνεια της Γης, αλλά και στην ατμόσφαιρα.
3 Ο Αριστοτέλης, ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος (384 – 322 π.Χ.) αναφέρει… καθώς ο χρόνος δεν σταματάει ποτέ και το σύμπαν μένει αιώνιο, οι κόσμοι γεννιούνται και πεθαίνουνε, η θάλασσα προχωρεί ή υποχωρεί, αυτό που ήταν θάλασσα μπορεί να γίνει στεριά.
Τα πάντα αλλάζουν με το χρόνο».
Διακόσια χρόνια πριν τον Αριστοτέλη, ο Ηράκλειτος (540 – 480 π.Χ.) με καταγωγή την Έφεσο της Μικράς Ασίας, θεωρούσε τις μεταβολές ως το βασικότερο και σημαντικότερο της φύσης.
«Τα πάντα ρει» έλεγε.
Τα πάντα βρίσκονται σε κίνηση και τίποτε δεν κρατάει για πάντα.
Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να μπούμε «δύο φορές στο ίδιο ποτάμι».
Ακόμα, ο Ηράκλειτος πρόσεξε πως ο κόσμος είναι σφραγισμένος από διαρκείς αντιθέσεις.
Αν δεν αρρωσταίναμε, τότε δεν θα ξέραμε τι σημαίνει υγεία.
Αν δεν πεινούσαμε, τότε δεν θα χαιρόμαστε χορταίνοντας.
Αν ποτέ δεν γινόταν πόλεμος, τότε δεν θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε την αξία της ειρήνης.
Κι αν ποτέ δεν ερχόταν ο Χειμώνας, τότε δεν θα προσέχαμε καν τον ερχομό της Άνοιξης.
4 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΩΛΟΓΙΑ; Γεωλογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη όλων των φυσικών φαινομένων που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στο στερεό φλοιό της Γης από την περίοδο σχηματισμού του μέχρι σήμερα.
Τα γεωλογικά φαινόμενα εξηγούνται μέσα από τους νόμους της Χημείας, της Φυσικής και της Βιολογίας.
Αυτοί οδηγούν σε νόμους της Γεωλογίας.
5 Δεχόμαστε, επομένως, πως τα γεωλογικά φαινόμενα επαναλαμβάνονται.
Δηλαδή, τα φαινόμενα του παρελθόντος είναι παρόμοια και αντίστοιχα των φαινομένων που γίνονται σήμερα.
Άρα αυτά που συμβαίνουν σήμερα, μας λένε κάτι! Αυτό το κάτι επείγει να το καταλάβουμε.
Αυτή η σκέψη αποτελεί μια βασική προϋπόθεση για τη σύγχρονη Γεωλογία και είναι η υπόθεση του ακτουαλισμού.
Ο Σκότος James Hutton διατύπωσε κατά το 1785 την άποψη πως το «μέλλον αποτελεί κλειδί του παρελθόντος», άποψη που είναι και η κεντρική ιδέα που θεμελιώνει τη σύγχρονη γεωλογική επιστήμη.
Από τον χωρισμό των 2 «υπερ-ήπειρων» σχηματίσθηκε η θάλασσα παλαιο-Τηθύς που εκτείνονταν από την Κίνα μέχρι το Γιβραλτάρ.
6 ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Η Γεωλογία είναι μια επιστήμη μόλις 200 περίπου χρόνων.
Γιατί δεν εξελίχθηκε νωρίτερα;
Οι λόγοι είναι βασικά τρεις:
Χρησιμοποιήθηκε λανθασμένη μεθοδολογία:
Η μελέτη των γεωλογικών φαινομένων βασίστηκε σε μια γενική θεώρηση αθεμελίωτων, σποραδικών και συχνά ατελών παρατηρήσεων, ή έρχονταν σε ρίξει με δογματικά και οικονομικά συμφέροντα, που φρέναραν την επιστήμη στο σύνολό της.
Ατελείς γνώσεις: Ιδιαίτερα των χημικών, φυσικών και βιολογικών διαδικασιών.
Για παράδειγμα, η ραδιενέργεια ανακαλύφθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.
7 Η ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Κατά τη δεκαετία του 1960 η Γεωλογία γνώρισε μεγάλη πρόοδο.
Η κυριότερη, ίσως, αιτία της άνθισης της επιστήμης στις μέρες μας είναι η εξήγηση των διαδικασιών του φλοιού της Γης, δηλαδή, η θεωρία των τεκτονικών πλακών.

8 Η ΓΗ είναι Ένας από τους 9 πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος (σύνολο 158 δορυφόροι).
Το ΗΣ μας βρίσκεται στο άκρο του Γαλαξία. 10 11 αστέρια στο Γαλαξία μας. 298 000 km/s η ταχύτητα του φωτός. 1 έτος φωτός = 10 12 km. 10 11 Γαλαξίες στο σύμπαν.
Σχετικά μικρός ο ήλιος μας.
Ο ήλιος μας έχει όγκο 1 300 000 μεγαλύτερο από τη Γη και επιφάνεια 11 500 μεγαλύτερη από τη Γη.
10 Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 5 – 6 δισεκατομμύρια χρόνια Από ραδιοχρονολόγηση Earth the nest of peace Anastasia-Theodora Timoleon (11 years old) Thessaloniki (Greece)
11 ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΓΗΣ Γεωτρήσεις μέχρι 10 km Έμμεσες μέθοδοι 1.
Από Γεωφυσική (μελέτη σεισμών) 2.
Από μελέτη μετεωριτών 3.
Εργαστηριακά πειράματα
Τα καλύτερα αποτελέσματα από τη μελέτη των σεισμών
12 ΜΕΛΕΤΗ ΣΕΙΣΜΩΝ Ο σεισμός δημιουργεί κύματα, άλλα επιφανειακά και άλλα που εισχωρούν στο εσωτερικό της Γης.
Μας ενδιαφέρουν τα δεύτερα.
Διακρίνονται σε επιμήκη και εγκάρσια.
Κινούνται με ταχύτητα ανάλογα με την πυκνότητα του υλικού από το οποίο διέρχονται.
Μεγάλη πυκνότητα, μεγάλη ταχύτητα.
Η υγρή φάση σταματά τα εγκάρσια.
13 Κάθε σεισμός καταγράφεται από σταθμούς σ’ όλο τον κόσμο και τα σεισμογράμματα δίνουν πολλές πληροφορίες για το εσωτερικό της Γης.
Έχουν εντοπισθεί σημαντικές οριακές επιφάνειες όπου παρατηρείται απότομη μεταβολή της ταχύτητας των κυμάτων, όπως η ασυνέχεια Moho (χωρίζει το στερεό φλοιό από το μανδύα) και η ασυνέχεια Gutenberg (χωρίζει το μανδύα από τον πυρήνα).
14 Αναλογία πάχους: 1 φλοιός : 72 μανδύας : 86 πυρήνας. Ο φλοιός (μέση πυκνότητα 2,8 g/cm 3 ) αποτελείται από το Sial και το Sima.
Το Sial (γρανιτικό στρώμα) αποτελείται από πετρώματα όπου δεσπόζει το πυρίτιο (Si) και το αργίλιο (Al).
Το Sima (βασαλτικό στρώμα) αποτελείται από πετρώματα όπου δεσπόζει το πυρίτιο (Si) και το μαγνήσιο (Mg). Sial και Sima χωρίζονται από την ασυνέχεια Conrad.
Πυκνότητα μανδύα 4,6 g/cm 3, με αβέβαιη σύσταση Ο πυρήνας έχει εξωτερικό τμήμα (υγρό) και εσωτερικό (στερεό).
15 ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΓΗΣ (ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ ΣΕ ΜΕΓΕΝΘΥΝΣΗ)

Ορισμένες από τις λιθοσφαιρικές πλάκες δομούνται από ηπειρωτικό φλοιό (ηπειρωτικές πλάκες) και ορισμένες από ωκεάνιο φλοιό (ωκεάνιες πλάκες) και έχουν διάφορη γεωδυναμική συμπεριφορά.
Οι κινήσεις που πραγματοποιούν οι λιθοσφαιρικές πλάκες είναι:

Comments