Πού βρισκόταν το Khazar Khaganate;
- Κων/να Σαραντοπούλου
- Mar 24
- 8 min read

Το ερώτημα είναι θεμελιώδες. Άλλωστε, αν η Χαζαρία βρισκόταν στην περιοχή της Κίνας, αυτό είναι ένα πράγμα και αν ήταν δίπλα στο έδαφος των σλαβικών φυλών, είναι εντελώς άλλο. Είναι πάντα ενδιαφέρον να μαθαίνεις για τους γείτονες. Ναι, οι Χαζάροι ήταν γείτονες των Ρώσων. Επιπλέον, τόσο κατά τη διάρκεια της πριγκιπικής εμφύλιας διαμάχης, όσο και κατά την ύπαρξη της Ρωσίας του Κιέβου, υπήρχαν αρκετά ισχυροί οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των Σλάβων και των Χαζάρων. Επίσης, το κράτος της Χαζαρίας είχε δεσμούς με το Βυζάντιο, και με το Αραβικό Χαλιφάτο και με τη Βουλγαρία του Βόλγα.
Ωστόσο, είναι αδύνατο να πούμε με βεβαιότητα ποια περιοχή κατέλαβε το Khazar Khaganate. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα σύνορά του δεν ήταν κάτι ακλόνητο, και δεν ήταν σημειωμένα κατά μήκος της περιμέτρου. Αν περίπου, τότε προς τα νότια το χανάτο εκτεινόταν στο Derbent, στα νοτιοδυτικά περιλάμβανε την Κριμαία, στα βορειοδυτικά συνέχιζε στον ποταμό Ντον και στα ανατολικά στον ποταμό Yaik (Ουράλ).

Σύντομη ιστορία του Khazar Kaganate
Κάθε ιστορία ξεκινά, ως συνήθως, με χρονικά. Οι Χάζαροι «εμφανίστηκαν» στο Βυζαντινό το 582 μ.Χ. Τότε δεν υπήρχε ούτε φήμη ούτε πνεύμα για τις φυλές, εκτός από το ότι μερικές φορές οι Άραβες ανέφεραν τις στρατιωτικές τους αψιμαχίες με τους Χαζάρους.
Το 650, το κράτος διαμορφώθηκε ως ανεξάρτητο. Ο ιδρυτής του Khazar Khaganate είναι ένας ηγεμόνας από την άλλοτε ισχυρή, αλλά εντελώς ηττημένη από τους Άραβες, τουρκική φυλή Ashin. Κατάφερε να «συναρμολογήσει» την άρχουσα ελίτ του καγκανάτου και να προχωρήσει σε μια επιθετική εκστρατεία.

ΣΤΟ γενικά, όλη η ιστορία της Χαζαρίας είναι μια συνεχιζόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση με τους Άραβες, συνεργασία με το Βυζάντιο και βραχυπρόθεσμες σχέσεις με διάφορες άλλες φυλές που χρησιμοποιήθηκαν είτε ως σύμμαχοι είτε ως «υποτελείς» (αυτοί που, μετά την κατάκτηση και τα πογκρόμ , υποχρεώθηκαν να αποδώσουν φόρο τιμής). Το εμπόδιο των αραβο-χαζάρων πολέμων ήταν πάντα η Αρμενία και η Αλβανία.
Αραβική σκηνή
650 - η κατάληψη της Μεγάλης Βουλγαρίας από την Χαζαρία.
655 - η κατάληψη της Κριμαίας
670 - 690 χρόνια - η σύλληψη ενός μέρους της μελλοντικής Ρωσίας του Κιέβου (+ η Μαύρη Θάλασσα και οι στέπες της Κασπίας)
684 - εισβολή στην Αλβανία, Αρμενία, Γεωργία. Τα εδάφη φορολογούνται.
710 - η κατάκτηση του Derbent (μεταξύ των Αράβων).
721 - 737 - Αραβο-χαζαρικός πόλεμος, που διεξήχθη με διαφορετική επιτυχία. Στο τέλος, οι Άραβες κερδίζουν, αλλά φεύγουν και οι Χαζάροι αποκαθίστανται.

Μετά την ήττα, οι Χαζάροι σταμάτησαν να καταλαμβάνουν ενεργά κοντινά εδάφη και επικεντρώθηκαν στην οικονομία. Έτσι, ένας από τους ευγενείς Χαζάρους, σύμφωνα με το μύθο, μεταστράφηκε στην εβραϊκή πίστη, βλέποντας έναν άγγελο σε ένα όνειρο. Και τότε αυτός ο σύντροφος γίνεται κάγκαν. Και ο Ιουδαϊσμός έρχεται στην κορυφή της κοινωνίας των Χαζάρων. Επιπλέον, οι Χαζάροι κινούνται ειρηνικά προς τα βόρεια, φοβούμενοι μια νέα εισβολή των Αράβων, και ο αποικισμός προχωρά χωρίς υπερβολική σκληρότητα.

Μέχρι το έτος 800, το Χαζάρ Χαγανάτο αύξησε την επικράτειά του, οι Χαζάροι επέκτεισαν τη δύναμή τους στην Όκα και στον Δνείπερο.
Ταυτόχρονα, η πρωτεύουσα «μετακόμισε» από τη Σεμεντέρα (Καύκασος) στην όμορφη και μεγάλη πόλη Itil στον Βόλγα.
Ουγγρική σκηνή
Γύρω στη δεκαετία του 800-850, το κύριο πρόβλημα των Χαζάρων ήταν οι σχέσεις με τους Φιννο-Ουγγρικούς / Ούγγρους ή, όπως ονομάζονταν τότε, με τις φυλές Burtas. Στην αρχή, οι Μπουρτάσες ήταν υποτελείς. Μαζί με τους Ούγγρους, οι Χαζάροι κατέλαβαν το Κίεβο. Και τότε αρχίζει ένας αιματηρός πόλεμος μεταξύ των παλιών συμμάχων.

Ταυτόχρονα καθιερώθηκαν σαφή όρια του κράτους (Ντέρμπεντ από νότο, Yaik από ανατολικά, Κριμαία από δυτικά, Κάμα Βουλγαρία από βορρά). Η εβραϊκή κοινότητα νικά τους αντάρτες στην πρωτεύουσα. Χτίζεται το θρυλικό φρούριο Sarkel, οι θησαυροί του οποίου αναζητούνται σήμερα στον πάτο της δεξαμενής Tsimlyansk. Το 865, ο Ιουδαϊσμός γίνεται ωστόσο η κρατική θρησκεία των Χαζάρων.
Ρωσική σκηνή
Αυτή τη στιγμή, ένα νέο κράτος σχηματίστηκε στα βορειοδυτικά του Khazar Kaganate, γνωστό σε εμάς με το οδυνηρό εγγενές όνομά του - Rus. Και οι κύριες ασχολίες του Khazar Khaganate γίνονται όλο και πιο ειρηνικές. Και μάταια, όπως αποδείχθηκε.
Το 885, ο ηγεμόνας της Ρωσίας, κάποιος Όλεγκ (αργότερα ονομάστηκε Προφήτης) κηρύσσει τον πόλεμο στους Χαζάρους. Απωθεί μερικές σλαβικές φυλές και τους επιβάλλει φόρο τιμής αντί των Χαζάρων. Και το καγανάτο βασανίζεται αυτή τη στιγμή από τους Πετσενέγους, τους Αλανούς και τους Γκούζες.
Στον 964ο πόλεμο της Χαζαρίας με τη Ρωσία εκτυλίσσεται με πλήρη ισχύ. Πολυάριθμα μέχρι τότε πρότυπα (περίπου 40 χιλιάδες πολεμιστές) τα στρατεύματα του πρίγκιπα Svyatoslav. Το 965, ο Σβιατόσλαβ καταλαμβάνει τόσο τον Σαρκέλ όσο και το Ιτίλ, ακόμη και την παλιά πρωτεύουσα Σεμεντέρα.

Μετά από ένα τέτοιο πογκρόμ που οργάνωσαν οι Ρώσοι, το καγκανάτο, πιθανότατα, «διέταξε μακροζωία». Ο Σβιατόσλαβ δεν κράτησε την Κοζάρια και έγειρε προς το Χορέζμ, ένα μουσουλμανικό κράτος.
Αυτό όμως δεν ήταν το τέλος. Το 985, ο πρίγκιπας Βλαντιμίρ, που είναι ο «Κόκκινος Ήλιος» μας, ξαναπάτησε το καγανάτο και κατέλαβε τα στρατηγικά του σημεία. Και απέτισε φόρο τιμής. Παρεμπιπτόντως, ο Βλαντιμίρ σκέφτηκε ποια πίστη να αποδεχτεί και εξέτασε την παραλλαγή του Ιουδαϊσμού (τη θεμελιώδη θρησκεία του Khazar Khaganate). Αν είχε συναντήσει έναν αρκετά έξυπνο κήρυκα των Χαζάρων, ποιος ξέρει πώς θα είχε εξελιχθεί η ιστορία της Ρωσίας του Κιέβου;
ανεξάρτητο στάδιο
Μετά τις καταστροφικές εκστρατείες του Βλαντιμίρ, το Khazar Khaganate έγινε μια ανεξάρτητη χώρα - μια χώρα από την οποία δεν εξαρτάται τίποτα άλλο. Συρρικνώθηκε σε μέγεθος (συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η στάθμη της Κασπίας Θάλασσας ανέβηκε και τα εδάφη πλημμύρισαν, συρρικνώθηκαν από φιλοδοξίες, μετατράπηκαν σε πριγκιπάτο με κέντρο την αρχαία πρωτεύουσα Σεμέντερ. Εξαφανίστηκε μετά την εισβολή των Τατάρ-Μογγόλων το 1238-1239.
3. Ο πληθυσμός του Khazar Khaganate

Παρά το γεγονός ότι οι Χαζάροι είχαν μια εβραϊκή θρησκεία και μιλούσαν μια σλαβική διάλεκτο, η φυλετική τους ένωση ανήκε αρχικά στον κλάδο της τουρκικής γλώσσας. Εξάλλου, η φυλή συνειδητοποίησε τον εαυτό της μετά την κατάρρευση του Δυτικού Τουρκικού Χαγκανάτου. Οι ίδιοι οι Χάζαροι θεωρούσαν τον Τογκαράμα, τον βιβλικό πρόγονο των Τούρκων, τον ιδρυτή της φυλής τους. Ταυτόχρονα, το Khazar Khaganate περιλάμβανε όχι μόνο οικογένειες τουρκικών γλωσσών, υπήρχαν επίσης εκπρόσωποι των φυλών των Ούννων, των Ιρανών και των Ουγγρικών.
Τον όγδοο αιώνα μ.Χ. "Χαζάροι" - "κατσίκες" ονομάζονταν όλοι οι υπήκοοι του κάγκαν και του μπεκ. Και ανάμεσά τους ήταν Εβραίοι και Σλαβικές φυλές. Έτσι, το Khaganate ήταν μια πολυεθνική ομοσπονδία.
Ακολουθεί μια κατά προσέγγιση λίστα με τα "θέματα της ομοσπονδίας των Χαζάρων":
Azov και Volga Bulgars
Μπουρτάσες
Γότθοι της Κριμαίας
Ιρανοί
Μαγυάροι-Ούγγροι
Ρώσοι
Δον Άλανς
Καυκάσιοι ορεινοί
και τα λοιπά.
ιστορικό γεγονός
Ο ταξιδιώτης Ibn Haukal (X αιώνας) χώρισε κάποτε τους Χαζάρους σε δύο μέρη - "kara-khazars" (μαύροι, παρόμοιοι με τους Ινδουιστές) και "abyad" (λευκό, όμορφο).

Θρησκεία του Khazar Khaganate
Εδώ, όπως ήδη καταλάβατε, όλα είναι απλά. Η πολυεθνική σύνθεση παρείχε πολλές ονομασίες. Δηλαδή, οι θαυμαστές διαφορετικών θρησκειών ένιωθαν καλά στο Khaganate. Περιστασιακά, μόνο μουσουλμάνοι διώκονταν, αλλά αυτό οφειλόταν στις συνεχιζόμενες αραβο-χαζαρικές συγκρούσεις και πολέμους.Η θρησκεία της άρχουσας ελίτ και του κύριου στρώματος της κοινωνίας των Χαζάρων ήταν ο Ιουδαϊσμός. Από πού ήρθε;
Θυμηθείτε ότι το Ισλάμ εμφανίστηκε το έτος 613 και οι Χαζάροι, αν και έλκονταν προς την Ανατολή, απλά δεν το γνώριζαν. Από την άλλη πλευρά, εθνικοί Εβραίοι άρχισαν να φτάνουν από το νότο τη δεκαετία του 450. Ναι, ακριβώς από εκεί που τους έδιωξαν οι κακοί Ασσύριοι, που φύτεψαν με το ζόρι τον Ζωροαστρισμό. Υπάρχει η άποψη ότι ήταν μια από τις δέκα φυλές του Ισραήλ που εξαφανίστηκαν, προερχόμενοι από τον Σιμούν (γιο του Ιακώβ). Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι Χάζαροι δέχτηκαν τους Εβραίους και ανακατεύτηκαν μαζί τους.
Ίσως αυτός ήταν ο κύριος λόγος για την υιοθέτηση του Ιουδαϊσμού σε μια συγκεκριμένη μυστηριώδη ανατολική χώρα.

Ή ίσως υπήρχαν άλλοι λόγοι. Πολιτικά, για παράδειγμα. Για να αντιπαλέψουν τους αντιπάλους τους, οι Άραβες και οι Βυζαντινοί έπρεπε να κάνουν κάτι. Ή οικονομική. Άλλωστε, οι Εβραίοι είναι κεφάλαιο, μια εισροή κεφαλαίων στη Χαζαρία, εξουθενωμένη από κατακτήσεις και πογκρόμ.
ιστορικό γεγονός
Ο Yehuda ha-Levi, ένας Εβραίος φιλόσοφος του 12ου αιώνα, αφηγείται την ιστορία της υιοθέτησης του Ιουδαϊσμού από τον βασιλιά των Χαζάρων Kuzari. Σαν να είχε προσκαλέσει αυτός ο βασιλιάς έναν ορθόδοξο Εβραίο, έναν Καραϊτη, έναν μουσουλμάνο, έναν φιλόσοφο της αριστοτελικής σχολής και έναν χριστιανό. Και είχε συζητήσεις μαζί τους για τη θρησκεία. Φυσικά, το έργο του ha-Levi επιβεβαιώνει την ανωτερότητα του Ιουδαϊσμού.
Ανάπτυξη και επιτεύγματα του Khazar Khaganate
Πολιτικό σύστημα
Αρχικά, κάπου στον 7ο αιώνα, επικεφαλής του καγανάτου ήταν ο κάγκαν. Αλλά αργότερα μετατράπηκε σε μια συμβολική, ιερή φιγούρα - σύμβολο της Χαζαρίας.
Η πραγματική εξουσία ανήκε στον μπέκ (shad), τον στρατιωτικό ηγέτη. Ήταν υπεύθυνος όχι μόνο για τα στρατεύματα, αλλά και για την οικονομία της χώρας, την είσπραξη των αφιερωμάτων και των φόρων. Μια τέτοια διοίκηση του Χαζάρ Χαγανάτου σχηματίστηκε στο πρώτο μισό του 8ου αιώνα.
Τόσο ο μπεκ όσο και ο κάγκαν εξελέγησαν για ορισμένη θητεία.
Πώς διορίστηκε ο κάγκαν;
Άρχισαν να στραγγαλίζουν τον υποψήφιο με μεταξωτό κορδόνι και ταυτόχρονα ρωτούσαν πόσα χρόνια θέλει να «είναι στο βασίλειο». Όταν κάλεσε έναν αριθμό σε μισοπνιγμένο, εγκρίθηκε. Εάν ο κάγκαν πέθαινε πριν από την καθορισμένη ώρα, ήταν τυχερός, αλλά αν "παρέμεινε στη θέση του" - σκοτώθηκε.
Η εξουσία στις «κλιματικές» επαρχίες ανήκε στους Tudun. Ο τίτλος αυτός αντιστοιχεί χονδρικά στην έννοια του «αντιβασιλέα», γιατί. Οι Tudun ήταν άμεσα υποταγμένοι στους Bek. Υπάρχουν στοιχεία ότι οι ίδιοι οι Tudun ορισμένων πόλεων αυτοαποκαλούνταν Shads και Beks, επομένως το ζήτημα της ενότητας της Khazaria παραμένει ανοιχτό στους ιστορικούς.
Οικονομία και κύριες ασχολίες του πληθυσμού
Τα επαγγέλματα του Khazar Khaganate δεν ήταν πολύ περίπλοκα. Ως συνήθως, οι Χαζάροι εκτρέφανε βοοειδή - κυρίως ταύρους και κριάρια για χάρη της θρησκείας. Πουλήθηκε και αυτός. Πουλούσαν και σκλάβους, η περίσσεια των οποίων γινόταν συνεχώς αισθητή μετά από επιδρομές και πολέμους. Εξήχθη και το αφιέρωμα των κατακτημένων λαών - γούνες από σάμπους, ερμίνες, αλεπούδες και κάστορες.

Η αμπελοκαλλιέργεια επικρατούσε μεταξύ των αγροτικών ασχολιών και τα κρασιά των Χαζάρων ήταν σε τιμή.
Είναι ενδιαφέρον ότι μια άλλη πηγή κρατικού εισοδήματος ήταν η εξαγωγή ψαρόκολλας. Η Χαζάρια, όσο καλύτερα μπορούσε, χρησιμοποίησε την παραλιακή της θέση.

Αλλά η πιο κερδοφόρα κύρια απασχόληση του πληθυσμού του Khazar Khaganate ήταν το εμπόριο. Οι εμπορικές διαδρομές απλώς τρύπησαν το καγκανάτο πολύ μακριά. Τα εμπορικά καραβάνια πήγαν στο μονοπάτι "από τους Γερμανούς στους Χαζάρους", από τις πόλεις Ρέγκενσμπουργκ, Πράγα, Κρακοβία. η Κασπία Θάλασσα ήταν η διαδρομή από τους Άραβες προς τη Βαλτική και τη Σκανδιναβία. Ένα τμήμα του Μεγάλου Δρόμου του Μεταξιού από την Κίνα στην Ευρώπη διέσχιζε τη Μαύρη Θάλασσα και τα καραβάνια εκτείνονταν μέχρι τα Ουράλια κατά μήκος των στεπών της Κεντρικής Ασίας.
Και όλες αυτές οι «χορδές» που συνέδεαν τους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς με τους ανατολικούς κρατήθηκαν στα χέρια των Χαζάρων. Οι Εβραίοι ήταν υπεύθυνοι για το εμπόριο. Το «νόμισμα» του Khazar Khaganate, το sheleg, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, γεγονός που υποδηλώνει ένα αρκετά «προχωρημένο» επίπεδο οικονομίας.
Κληρονομιά του Khazar Khaganate
Αν τα αναλύσετε όλα, δείτε τι θα πάρετε.
Το Khaganate υπερασπίστηκε την Ευρώπη από την αραβική εισβολή
Το διοικητικό σύστημα του καγκανάτου δανείστηκε από τη Ρωσία του Κιέβου: για παράδειγμα, για δύο αιώνες (πριν από τον Βλαντιμίρ Σβιατοσλάβοβιτς) οι μεγάλοι δούκες ονομάζονταν "καγκάν", παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένας δεύτερος κλάδος εξουσίας - ο στρατός, με επικεφαλής τον «βοεβόδας».
Οι Ρώσοι δανείστηκαν επίσης το φορολογικό σύστημα - με την έννοια ότι έπαιρναν το ίδιο ποσό φόρου από τους πρώην Χαζάρους «υποκείμενους».
Ο ιστορικός V. Mavrodin υποστήριξε ότι η προ-κυριλλική γραφή των Ρώσων δημιουργήθηκε με βάση τα σύμβολα των Χαζάρων.
Στο Κίεβο, έχουν διατηρηθεί τα ονόματα των αντικειμένων που έχουν απομείνει από την εποχή των Χαζάρων-Εβραίων - τα βουνά Σιών, ο ποταμός Ιορδάνης.
Ίσως η αυτοονομασία της κοινότητας "Κοζάκοι" προήλθε από το όνομα "Χαζάροι" ("κοζάρ" στα παλιά ρωσικά).
Θησαυροί του Khazar Khaganate
Υπήρχαν χρήματα στη Χαζαρία. Υπήρχε μια αφάνταστη πολυτέλεια, και σίγουρα οι ζηλωτές Εβραίοι έκρυβαν το ασήμι και το χρυσάφι τους, γιατί οι καιροί ήταν πάντα ταραγμένοι στο καγανάτο - είτε επιδρομή είτε πόλεμος. Άρα, πρέπει να είχαν μείνει θησαυροί.
Ήξεραν πώς να φτιάχνουν χρυσά αντικείμενα στο Khaganate. Μπορείτε να αναζητήσετε χρυσό και ασήμι Χαζάρων στο Κουμπάν, στην περιοχή του Ντόνετσκ της Ουκρανίας, καθώς και στις εκβολές του ποταμού Βόλγα. Πιθανότατα, θα πρέπει να προετοιμαστείτε για μια υποβρύχια αναζήτηση: η θέση της πρωτεύουσας του καγανάτου δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά υπάρχει η υπόθεση ότι βυθίστηκε στον πυθμένα της Κασπίας Θάλασσας. Στον Καύκασο, μπορείτε να προσπαθήσετε να βρείτε το Semendera, και στο κάτω μέρος της δεξαμενής Tsimlyansk στην περιοχή Rostov της Ρωσικής Ομοσπονδίας - το φρούριο Sarkel.
Είναι καλύτερα να επιλέξετε μια σταθερή τεχνική αναζήτησης - ανιχνευτές μετάλλων σε βάθος, υψηλής συχνότητας, ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος.
Καλή τύχη. Ίσως σταθείτε τυχεροί και κάνετε μια αρχαιολογική ανακάλυψη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Comentarios