top of page

Θεανώ η Θουρία

  • Writer: Κων/να Σαραντοπούλου
    Κων/να Σαραντοπούλου
  • Feb 24
  • 1 min read

Ήταν αρχαία Ελληνίδα μαθηματικός και αστρονόμος. Καταγόταν από τους Θούριους της Κάτω Ιταλίας και άκμασε περί τον 6ο αιώνα π.Χ..

Είναι μία από τους λεγόμενους Πυθαγόρειους φιλοσόφους και θεωρείται η διασημότερη γυναίκα αστρονόμος και κοσμολόγος της αρχαιότητας. Λέγεται ότι διατύπωσε την θεωρία της "Χρυσής Τομής"καθώς και την θεωρία της "Αρμονίας των Σφαιρών".

Η κοινή άποψη σήμερα είναι ότι μπορούμε να αποδώσουμε στην Θεανώ τα "Πυθαγόρεια Αποφθέγματα", "Συμβουλαί προς τις Γυναίκες""Περί Ευσεβείας""Φιλοσοφικά Σχόλια", "Επιστολαί", “Πυθαγόρου Βίος”, “Θεωρία των Αριθμών” και η “Δόμηση του Σύμπαντος”.

​​​​​​

 

Η Θεανώ ήταν κόρη του ιατρού Βροντίνου. Υπήρξε αρχικά μαθήτρια και στη συνέχεια σύζυγός του κατά 30 χρόνια μεγαλύτερού της Πυθαγόρα. Όταν έφτασε ο Πυθαγόρας στον Κρότωνα η Θεανώ ήταν ήδη γνωστή και γνωρίστηκαν κατά την ομιλία του φιλοσόφου στον ναό της Ήρας προς τις γυναίκες της πόλης.

Δίδαξε αστρονομία και μαθηματικά στις Σχολές του Πυθαγόρα στον Κρότωνα και μετά το θάνατο του συζύγου της στη Σάμο. Επιμελήθηκε τη διάδοση της διδασκαλίας και του έργο του, τόσο στον κυρίως Ελλαδικό χώρο, όσο και στην Αίγυπτο, σε συνεργασία με τα παιδιά της την Δαμώ, την Μύια, την Αριγνώτη τον Μνήσαρχο και τον Τηλαύγη που ανέλαβαν με τη σειρά τους και τη διοίκηση των Πυθαγορείων Σχολών.

 

 

Αυτές οι ξεχωριστές γυναίκες χάραξαν την δική τους πορεία αψηφώντας τον καθιερωμένο ρόλο της γυναίκας σε μια άκρως ανδροκρατούμενη κοινωνία και αποτελούν παράδειγμα για μίμηση. Μας εμπνέουν να ακολουθήσουμε τον δρόμο μας και να βρούμε το δικό μας βήμα σε μια κοινωνία που αλλάζει. 

 

 

Πηγές : wikipedia, pi.ac.cyastr.ua.edu

Comments


bottom of page