ΚΡΟΝΟΣ
- Κων/να Σαραντοπούλου
- Jan 27
- 2 min read

Ο ΚΡΟΝΟΣ (Κρόνος) ήταν ο βασιλιάς των Τιτάνων και ο θεός του χρόνου, ιδιαίτερα του χρόνου όταν θεωρούνταν μια καταστροφική, καταβροχθιστική δύναμη.
Κυβέρνησε τον κόσμο κατά τη διάρκεια της Χρυσής Εποχής αφού ευνουχίστηκε και καθαίρεσε τον πατέρα του Ουρανό (Ουρανός, Ουρανός). Φοβούμενος μια προφητεία ότι θα ανατραπεί με τη σειρά του από τον ίδιο του τον γιο, ο Κρόνος κατάπιε καθένα από τα παιδιά του καθώς γεννήθηκαν. Η Ρέα κατάφερε να σώσει τον νεότερο, τον Δία, κρύβοντάς τον στο νησί της Κρήτης (Κρήτη) και τάισε στον Κρόνο μια πέτρα τυλιγμένη με σπαργανά. Ο θεός μεγάλωσε, ανάγκασε τον Κρόνο να ξεφορτωθεί τους κατάπιους απογόνους του και οδήγησε τους Ολύμπιους σε έναν δεκαετή πόλεμο εναντίον των Τιτάνων (Τιτάνων), οδηγώντας τους ηττημένους στο λάκκο του Τάρταρου (Τάρταρος).
Πολλές ανθρώπινες γενιές αργότερα, ο Δίας απελευθέρωσε τον Κρόνο και τα αδέρφια του από τη φυλακή τους και έκανε τον παλιό Τιτάνα βασιλιά των Ηλύσιων Νήσων, σπίτι των ευλογημένων νεκρών.
Ο Κρόνος ήταν ουσιαστικά ο ίδιος με τον Χρόνο (Χρόνο), τον αρχέγονο θεό του χρόνου στις Ορφικές Θεογονίες .
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Ησίοδος, Θεογονία 126 επ. (μτφρ. Έβελιν-Λευκή) (ελληνικό έπος Γ8ος ή Γ7ος π.Χ.):«Η Γαία, Γη] ξάπλωσε με τον Ουρανό (Ουρανό, Ουρανό) και τον Ωκεανό (Ωκεανό), τον Κόιο (Κοίο) και Κριός (Κριός) και Υπερίων και Ιαπετός (Ιαπετός), Θεία και Η Ρεία, η Θέμις και η Μνημοσύνη και η χρυσόστεφανη Φοίβη (Φοίβη) και η υπέροχη Τηθύς, μετά από αυτούς γεννήθηκε ο Κρόνος (Κρόνος), ο πονηρός, ο μικρότερος και ο πιο τρομερός από τα παιδιά της, και μισούσε τον ποθητή του.
Simonides, Fragment 511 (μτφρ. Campbell, Vol. Greek Lyric IV) (C6th to 5th BC) :"Kronos (Cronus, Time) child of Ouranos (Uranus, Sky)."
Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 1. 1 (μτφρ. Aldrich) (Ελληνικός μυθογράφος Γ2ος μ.Χ.) :"[Ουρανός (Ουρανός), Ουρανός] απέκτησε άλλους γιους στη Γε (Γη), δηλαδή τους Τιτάνες (Τιτάνες) : Ωκεανός (Ωκεανός), Κοίος (Κοίος), Υπερίων, Κρειός (Κριός), Ιαπετός (Ιαπετός), και ο Κρόνος (Κρόνος) οι νεότερες κόρες που ονομάζονται επίσης Τιτανίδες: Τηθύς, Ρέα, Θέμις, Μνημοσύνη, Φοίβη (Φοίβη), Διώνη, Θεία.
Διόδωρος Σικελικός, Βιβλιοθήκη Ιστορίας 5. 65. 1 (μτφρ. Γέρος) (Έλληνας ιστορικός Γ1ος π.Χ.) :«Οι Τιτάνες (Τιτάνες) είχαν την κατοικία τους στη χώρα γύρω από την Κνωσό (Κνωσό) [στην Κρήτη (Κρήτη)], στην μέρος όπου ακόμη και σήμερα οι άνθρωποι επισημαίνουν θεμέλια ενός σπιτιού της Ρέας και ένα άλσος κυπαρισσιών που έχει αφιερωμένο σε αυτήν από την αρχαιότητα Οι Τιτάνες αριθμούσαν έξι άνδρες και πέντε γυναίκες, γεννημένοι, όπως αναφέρουν ορισμένοι συγγραφείς μύθων, από τον Ουρανό (Ουρανός, Ουρανό) και τη Γη (Γη), αλλά σύμφωνα με άλλους, από έναν από τους Κουρήτες. Κουρήτες) και Τιταία, από την οποία ως μητέρα τους έλκουν το όνομα Τα αρσενικά ήταν Κρόνος (Κρόνος), Υπερίωνας, Κοίος (Κοίος), Ιαπετός (Iapetus), Krios (Crius) και Okeanos (Ωκεανός) .
Ψευδο-Υγίνος, Πρόλογος (μτφρ. Grant) (Ρωμαίος μυθογράφος Γ2ος μ.Χ.):"Από τον Αιθέρα και την Τέρρα [γεννήθηκαν διάφορες αφαιρέσεις]...[Από το Caelum (Ουρανός, Ουρανός) και η Terra (Γαία, Γη) γεννήθηκαν;] Ωκεανός, Θέμις, Τάρταρος, Πόντος: Briareus, Gyes, Steropes, Atlas, Hyperion, and Polus [Koios (Coeus)], Saturnus [Kronos (Cronus)], Ops [Rhea], Moneta [Mnemosyne], Dione."[Σημείωση Ο Πρόλογος του Hyginus σώζεται μόνο περιληπτικά. Οι Τιτάνες θα πρέπει να αναφέρονται ως παιδιά του Ουρανού (Caelum) και της Γαίας (Terra) όχι του Aither και της Gaia, αλλά η σημείωση για αυτό το σκοπό φαίνεται να έχει χαθεί στη μεταγραφή.]
Comments