ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΙΤΑΝΩΝ & ΤΙΤΑΝΗΣΩΝ
- Κων/να Σαραντοπούλου
- Jan 27
- 8 min read
Updated: Feb 24

Πίνδαρος, Πυθική Ωδή 4. 290 επ. (μτφρ. Conway) (ελληνική λυρική Γ5ος π.Χ.) :"Δεν αγωνίζεται ακόμη και τώρα ο μεγάλος Άτλας να σηκώσει το βάρος του ουρανού, μακριά από τη γη των πατέρων του και τα υπάρχοντά του; Αλλά ο παντοδύναμος Δίας έθεσε ελευθερώστε τους Τιτάνες γιατί όσο περνάει ο καιρός και το αεράκι μειώνεται, τα πανιά ανοίγουν ξανά».
Οι Τιτάνες ήταν μια παλαιότερη γενιά θεών που κυβέρνησαν τον κόσμο πριν έρθουν στην εξουσία οι θεοί των Ολύμπιων. Ήταν υπεύθυνοι για την αρχική διάταξη του χρόνου και την καθιέρωση σταθερών ουράνιων κύκλων.
Ο μεγαλύτερος από τους Τιτάνες - ο Κρόνος και τα τέσσερα αδέρφια του, ο Κρίος, ο Κοίος, ο Υπερίωνας και ο Ιαπετός - φυλακίστηκαν στον θυελλώδη λάκκο του Τάρταρου από τον Δία αφού νίκησε στον Πόλεμο. Πολλοί από τους νεότερους Τιτάνες θεούς, ωστόσο, συμμάχησαν με τον Δία και διατήρησαν τα θεϊκά τους δικαιώματα υπό το νέο καθεστώς. Μερικοί από αυτούς τους συμμάχους αργότερα αποδείχθηκαν επαναστάτες και καταδικάστηκαν σε σκληρές τιμωρίες, όπως ο Άτλας που καταδικάστηκε να φέρει τους ουρανούς και ο Προμηθέας, ο οποίος ήταν αλυσοδεμένος σε έναν βράχο και έναν αετό για να τρέφεται με το συκώτι του.
Οι γυναίκες Τιτάνες ή Τιτανίδες παρέμειναν ουδέτερες στον πόλεμο και διατήρησαν τις θέσεις τους ως προφητικές θεές. Πολλές από αυτές τις θεές έγιναν σύζυγοι του Δία και έλαβαν μια θέση στον Όλυμπο ως μητέρες των θεών.
ADANUS (Adanos) Ένα εναλλακτικό όνομα για έναν από τους μεγαλύτερους γιους του Τιτάνα του Ουρανού.
ΑΝΔΕΣ Ένα εναλλακτικό όνομα για έναν από τους μεγαλύτερους Τιτάνες γιους του Ουρανού. Ήταν ίσως ο ίδιος με τον Υπερίωνα.
ANCHIALE (Ankhiale) Μια νεότερη Τιτάνα θεά που ίσως αντιπροσώπευε τη ζεστασιά της φωτιάς. Ήταν σύζυγος του Εκατήρου και μητέρα του μεταλλουργού Δακτύλη.
ANYTUS (Anytos) Ένας από τους νεότερους Τιτάνες ή Κουρήτες. Ο Anytus ήταν συνοδός της θεάς Δήμητρας που ανάθρεψε την Αρκαδική κόρη της Despoine.
ΑΣΤΕΡΙΑ Μια νεότερη Τιτάνα θεά της οποίας το όνομα και η γενεαλογία υποδηλώνουν ότι προήδρευε στη νύχτα, τα αστέρια και τις νυχτερινές προφητείες. Ήταν η μητέρα της θεάς Εκάτης. Μετά την πτώση των Τιτάνων η Αστέρια καταδιώχθηκε από τον Δία και πήδηξε στη θάλασσα για να του ξεφύγει όπου μεταμορφώθηκε στο νησί της Δήλου.
ΑΣΤΡΑΙΟΣ (Αστραίος) Ο νεότερος Τιτάνας θεός των άστρων, των ανέμων και της τέχνης της αστρολογίας. Ήταν ο πατέρας των τεσσάρων κατευθυντικών ανέμων και των πέντε περιπλανώμενων αστεριών (η Πλανέτα) από τη σύζυγό του Ηώ, τη θεά της αυγής.
ΑΤΛΑΣ Ο νεότερος Τιτάνας θεός της αστρονομίας και της επανάστασης των ουράνιων αστερισμών. Συνελήφθη από τον Δία και καταδικάστηκε να φέρει τους ουρανούς στους ώμους του. Ο Όμηρος προτείνει ότι αργότερα απελευθερώθηκε από αυτό το μαρτύριο και διορίστηκε φύλακας των στύλων του ουρανού.
ΑΥΡΑ Ο νεότερος Τιτάνης-θεά των αεριών. Ήταν μια παρθένα κυνηγός που βιάστηκε από τον θεό Διόνυσο.
ΚΛΥΜΗΝΗ (Κλυμένη) Η νεότερη Τιτάνη-θεά της φήμης και της φήμης. Ήταν σύζυγος του Ιαπετού και μητέρα του Προμηθέα.
COEUS (Κοίος) Ο Τιτάνας θεός της διανόησης όπως θα έλεγε το όνομά του. Ήταν επίσης γνωστός ως Polus (ο πόλος) και πιθανότατα προήδρευε του άξονα του ουρανού στο βορρά γύρω από τον οποίο περιστρέφονται οι αστερισμοί. Ο Coeus ήταν ένας από τους τέσσερις αδελφούς Τιτάνες που συνωμότησαν με τον Κρόνο στην ενέδρα και τον ευνουχισμό του Ουρανού. Στο τέλος του Τιτανοπολέμου, περιορίστηκε από τον Δία στον λάκκο των Ταρτάρων. Ο Coeus μερικές φορές περιγραφόταν ως αρχηγός των Γιγάντων, που επαναστάτησαν εναντίον του Δία.
ΚΡΙΟΣ (Κρέιος) Ο Τιτάνας θεός των ουράνιων αστερισμών και το μέτρο του έτους. Πιθανότατα συνδέθηκε με τον αστερισμό του Κριού, τον ουράνιο κριό (τον οποίο οι Έλληνες ονόμαζαν Κρίο). Η ανοιξιάτικη άνοδός του σηματοδότησε την έναρξη του νέου έτους και οι άλλοι αστερισμοί λέγεται ότι θα ακολουθήσουν στον απόηχο του. Ο Κριός ήταν ένας από τους τέσσερις αδελφούς Τιτάνες που συνωμότησαν με τον Κρόνο για τον ευνουχισμό του Ουρανού. Αργότερα πετάχτηκε στο λάκκο των Ταρτάρων από τον Δία. Ο Κρίος ονομαζόταν μερικές φορές ως αρχηγός των Γιγάντων που επαναστάτησαν ενάντια στην κυριαρχία του Δία.
ΚΡΟΝΟΣ (Κρόνος) Ο βασιλιάς των Τιτάνων και ο θεός του καταστροφικού χρόνου - ο χρόνος που καταβροχθίζει τα πάντα. Οδήγησε τα αδέρφια του στην ενέδρα και τον ευνουχισμό του πατέρα τους Ουρανού, αλλά ο ίδιος καθαιρέθηκε και ρίχτηκε στον λάκκο του Τάρταρου από τον ίδιο του τον γιο Δία. Κάποιοι λένε ότι ο παλιός Τιτάνας απελευθερώθηκε αργότερα από τον Δία και διορίστηκε Βασιλιάς των Νήσων του Ευλογημένου, το σπίτι των ευνοούμενων νεκρών.
ΚΟΥΡΗΤΕΣ (Κουρέτες) Ομάδα ασπίδων που συγκρούονται με Δαίμονες ή Τιτάνες θεούς που ήρθαν να βοηθήσουν τη Ρέα για να ενεργήσουν ως φύλακες του γιου της Δία. Μερικές φορές ονομάζονταν Γίγαντες και ήταν πιθανώς οι ίδιοι με αυτούς που ο Ησίοδος περιέγραψε ότι γεννήθηκαν από τον ευνουχισμό του Ουρανού. Οι αδερφές τους, οι Meliae, ήταν νοσοκόμες του Δία.
ΔΙΟΝΗ Προφητική Τιτάνα-θεά που προήδρευσε στο Μαντείο της Δωδώνης μαζί με τον Δία. Σύμφωνα με κάποιους ήταν η μητέρα της θεάς Αφροδίτης.
EOS Ο νεότερος Τιτάνας-θεά της αυγής. Ήταν η μητέρα των περιπλανώμενων αστεριών (δηλαδή των πλανητών) και των τεσσάρων κατευθυντικών ανέμων από τον Τιτάνα Αστραίο.

ΕΠΙΜΗΘΕΑΣ Ο Τιτάνας θεός της εκ των υστέρων σκέψης. Διορίστηκε να δημιουργήσει τα θηρία της γης, ενώ ο αδερφός του Προμηθέας ήταν απασχολημένος με τη χειροτεχνία του ανθρώπου. Ο Επιμηθέας εξαπατήθηκε από τον Δία για να δεχτεί την Πανδώρα, την πρώτη γυναίκα, και το βάζο με τα κακά της στο σπίτι του ανθρώπου.
ΕΥΡΥΒΙΑ Μια Τιτάνα θεά της δύναμης της θάλασσας. Ήταν η σύζυγος του Ουρανίδη Κριού.
ΕΥΡΥΝΟΜΟΣ (1) Ο νεότερος Τιτάνας-θεά των ανθισμένων λιβαδιών της γης. Ήταν η μητέρα των τριών υπέροχων Χάριτων του Δία.
ΕΥΡΥΝΟΜΟΣ (2) Ο νεότερος Τιτάνας-θεά των λιβαδιών της γης. Ήταν η σύζυγος του πρώτου Τιτάνα-Βασιλιά Οφιόν. Το ζευγάρι πετάχτηκε από τον παράδεισο από τον Κρόνο και τη Ρέα που τους πάλεψαν για τον θρόνο. Αυτή η Ευρυνόμη μπορεί να ήταν ίδια με την Τηθύ.
ΓΙΓΑΝΤΕΣ Ο Πόλεμος των Γιγάντων και των μαχητών του οι Γίγαντες συχνά συγχέονταν από τους αρχαίους με τους Τιτάνες και τον Τιτανικό Πόλεμο. Μερικές φορές οι Γίγαντες αντιπροσωπεύονταν ως στρατιώτες στον στρατό των Τιτάνων-θεών ή ως επαναστάτες υποστηρικτές του έκπτωτου Τιτάνα Κρόνου.
HECATE (Εκάτη) Ο νεότερος Τιτάνας-θεά των φαντασμάτων, της μαγείας και της νεκρομαντείας. Υποστήριξε τον Δία στον πόλεμο των Τιτάνων και έτσι διατήρησε όλα της τα προνόμια.
ΗΛΙΟΣ (Ήλιος) Ο Τιτάνας θεός του ήλιου που διέσχισε τον ουρανό σε ένα άρμα που το έσερναν τέσσερα φλογερά, φτερωτά άλογα. Ήταν σύμμαχος του Δία στον Τιτανοπόλεμο.
HOPLODAMUS (Hoplodamos) Ένας Τιτάνας, Γίγαντας ή Κουρήτης που με τα αδέρφια του ήρθαν να βοηθήσουν την Τιτάνισσα Ρέα αφού ο Κρόνος έμαθε για τις απάτες της γύρω από τη γέννηση του Δία.
ΥΠΕΡΙΩΝ Ο Τιτάνας θεός του φωτός και των κύκλων του χρόνου που μετρώνται από τα φώτα του ουρανού -- τον ήλιο, το φεγγάρι και την αυγή. Ο Υπερίων ήταν ένας από τους τέσσερις αδελφούς Τιτάνες που κράτησαν σφιχτά τον Ουρανό ενώ ο Κρόνος τον ευνούχισε με το δρεπάνι. Στο τέλος του Τιτανοπολέμου πετάχτηκε στο λάκκο των Τάρταρων από τον Δία.
ΙΑΠΕΤΟΣ (Ιαπετός) Ο Τιτάνας θεός της θνητότητας και της κατανομής της θνητής διάρκειας ζωής. Οι γιοι του Προμηθέας και Επιμηθέας ήταν οι δημιουργοί των ζώων και των ανθρώπων. Ο Ιαπετός ήταν ένας από τους τέσσερις αδελφούς Τιτάνες που κράτησαν τον Ουρανό σφιχτά ενώ ο Κρόνος τον ευνούχισε με το δρεπάνι. Ως τιμωρία πετάχτηκε στο λάκκο των Ταρτάρων από τον Δία στο τέλος του Τιτάνα πολέμου.
ΛΕΛΑΝΤΟΣ Ο Τιτάνας θεός των αύρων του αέρα. Το όνομά του σημαίνει «ο απαρατήρητος» ή «αόρατος».
ΛΗΤΩ Ο νεότερος Τιτάνας-θεά της μητρότητας, του φωτός και της γυναικείας ταπεινότητας. Ήταν η μητέρα των δίδυμων θεών Απόλλωνα και Άρτεμης από τον Δία.
ΜΕΓΑΜΕΔΗΣ Ένα άλλο όνομα για τον Τιτάνα Κριό, που σημαίνει «ο μεγάλος άρχοντας».
MELISSEUS Ο Τιτάνας ή Κουρήτης θεός του μελιού. Ήταν ένας από τους προστάτες του βρέφους Δία. Οι κόρες του ήταν οι νοσοκόμες του θεού.
ΜΕΝΟΙΤΙΟΣ (Μενοίτιος) Ο Τιτάνας θεός του βίαιου θυμού και της εξαντλητικής δράσης όπως θα έλεγε το όνομά του. Ο Δίας τον έριξε στο Έρεβος με έναν κεραυνό, όπου έγινε δούλος του βασιλιά Άδη.
METIS Ο νεότερος Τιτάνας-θεά της καλής συμβουλής. Ήταν σύμμαχος του Δία στον Τιτάνα Πόλεμο που έδωσε στον Κρόνο ένα ελιξίριο που τον ανάγκασε να ξεφορτωθεί τα πέντε καταβροχθισμένα παιδιά του. Αργότερα την κατάπιε ολόκληρη ο Δίας που είχε μάθει ότι ένας γιος που γεννήθηκε από την ένωσή τους προοριζόταν να τον καθαιρέσει. Το μοναδικό τους παιδί ήταν μια κόρη, η Αθηνά, η οποία ξεπήδησε πλήρως από το κεφάλι του πατέρα της.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ Ο γέροντας Τιτάνης-θεά της μνήμης, των λέξεων και της γλώσσας. Ήταν η μητέρα των εννέα Μουσών του Δία. Η Μνημοσύνη ήταν επίσης μια προφητική θεά που σχετιζόταν με το μαντείο του Τροφωνίου στη Λεβαδειά.
ΜΟΥΣΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑ (Μουσαί) Τρεις Τιτάνες θεές της μουσικής και του τραγουδιού. Μία από αυτές, η Μνήμη (Μνήμη), ήταν η μητέρα των εννέα νεότερων Μουσών του Δία.
ΜΥΛΗΝΟΣ (Μύλινος) Τιτάνας ή Γίγαντας του νησιού της Κρήτης που καταστράφηκε από τον Δία. Το όνομά του σημαίνει «αυτός της μυλόπετρας» και ήταν ίσως το ίδιο με τον Κρόνο «χρόνο».
ΩΚΕΑΝΟΣ (Ωκεανός) Ο Τιτάνας θεός του ποταμού Ωκεανού που περιβάλλει τη γη, με γλυκό νερό. Ως θεός Τιτάνας προήδρευσε της ανατολής και της δύσης των ουράνιων σωμάτων: του ήλιου, της σελήνης, των αστεριών και της αυγής. Τα αέναα ρέοντα νερά του, που περικύκλωναν τις άκρες του σύμπαντος, συνδέονταν με την αέναη ροή του χρόνου. Ο Ωκεανός ήταν ο μόνος από τους αδελφούς Ουρανίδη που δεν συμμετείχε στον ευνουχισμό του πατέρα τους Ουρανού. Στον Τιτανοπόλεμο παρέμεινε ουδέτερος, δίνοντας τη σιωπηρή υποστήριξή του στον Δία.
ΟΛΥΜΠΡΟΣ (Όλυμπρος) Ένα εναλλακτικό όνομα για έναν από τους μεγαλύτερους Τιτάνα. Μπορεί να είναι ο ίδιος με τον Όλυμπο τον Κρητικό μέντορα του Δία.
ΟΛΥΜΠΟΣ (Όλυμπος) Κρητικός Τιτάνας ή Γίγαντας που καθοδήγησε τον Δία στα νιάτα του. Αργότερα ξεσήκωσε τους συγγενείς του σε μια εξέγερση εναντίον του θεού αλλά καταστράφηκε. Ο Όλυμπος (το όνομα του οποίου μπορεί να προέρχεται από μια λέξη που σημαίνει αιώνιος χρόνος) ήταν ίσως ο ίδιος με τον Κρόνο ή τον Όλυμπρο.
ΟΦΙΩΝ Ο μεγαλύτερος από τους Τιτάνες θεούς του οποίου ο αδερφός Κρόνος τον πάλεψε για τον θρόνο του ουρανού και τον έριξε κάτω στο ρεύμα του Ωκεανού. Μάλλον ήταν ο ίδιος με τον Ωκεανό ή ίσως τον Ουρανό.
OSTASUS Ένα εναλλακτικό όνομα για έναν από τους γιους του Τιτάνα του Ουρανού.
ΠΑΛΛΑΣ Ο Τιτάνας θεός του πολεμικού σκάφους και η εποχή της στρατιωτικής εκστρατείας. Κάποιοι λένε ότι η Αθηνά τον νίκησε στη μάχη και έφτιαξε το ακρωτήρι της αιγίδας από το κατσικίσιο δέρμα του.
ΠΕΡΣΕΣ Ο Τιτάνας θεός της καταστροφής και ίσως των καλοκαιρινών ξηρασιών του οποίου το όνομα σημαίνει «ο καταστροφέας». Όπως και η κόρη του, Εκάτη, πιθανότατα συνδέθηκε με το dog-sta r: την πηγή της καυτής ζέστης στα μέσα του καλοκαιριού.
ΦΟΙΒΗ (Φοίβη) Ο πρεσβύτερος Τιτάνας-θεά της διανόησης και προφητική θεά του μεγάλου Μαντείου των Δελφών. Ήταν η γιαγιά του θεού Απόλλωνα.

ΦΟΡΚΥΣ (Φορκύς) Ο γέρος της θάλασσας ονομαζόταν μερικές φορές ως ένας από τους έξι γιους Τιτάνες του Ουρανού.
POLUS (Πόλος) Ο Τιτάνας θεός του άξονα του ουρανού ("πόλος"). Συνήθως τον έλεγαν Coeus.
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Ο Τιτάνας θεός της προνοητικότητας και ο δημιουργός και ευεργέτης του ανθρώπου. Αψήφησε τον Δία σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ξεγελώντας τους θεούς από το καλύτερο μερίδιο του κρέατος της θυσίας και κλέβοντας φωτιά από τον ουρανό προς όφελος της ανθρωπότητας. Ο Δίας ήταν έξαλλος και έβαλε τον Προμηθέα αλυσοδεμένο στο όρος Καύκασος, όπου ένας αετός επρόκειτο να καταβροχθίσει το συκώτι του που αναγεννόταν συνεχώς. Ο Τιτάνας τελικά απελευθερώθηκε από τα βασανιστήρια του από τον Ηρακλή.
RHEA (Rheia) Η βασίλισσα των Τιτάνων και θεά της γυναικείας γονιμότητας και των άγριων βουνών. Έσωσε τον γιο της τον Δία από το μώλο του Κρόνου αντικαθιστώντας το παιδί με μια πέτρα τυλιγμένη σε σπάργανο. Ο Τιτάνας είχε καταβροχθίσει τα άλλα πέντε παιδιά της, αλλά αυτά αργότερα ελευθερώθηκαν από το μελίσσι του από τον Δία.
SELENE Ο νεότερος Τιτάνας-θεά του φεγγαριού.
STYX Ο νεότερος Τιτάνας-θεά των όρκων πίστης και του θανατηφόρου, κάτω κόσμου, του ποταμού Στύγα. Έφερε τα παιδιά της τη Νίκη, τον ανταγωνισμό, τη δύναμη και τη δύναμη στο πλευρό του Δία στην αρχή του Τιτανοπολέμου.
ΣΥΚΕΥΣ (Συκέας) Τιτάνας ή γίγαντας που έφυγε από τον Δία κατά τη διάρκεια του πολέμου τους εναντίον των θεών. Τον έκρυψε η μητέρα του στη γη με το πρόσχημα μιας συκιάς ή του σπόρου της που βλασταίνει.
ΤΗΘΥΣ Ο πρεσβύτερος Τιτάνας-θεά των πηγών του γλυκού νερού. Ήταν γνωστή ως η μεγάλη νοσοκόμα ("tethis") της ζωής, και μερικές φορές ταυτιζόταν με τη Thesis, τη θεά "δημιουργία". Η Τηθύς γέννησε τους ποταμούς, τα σύννεφα και τις πηγές.
ΘΕΙΑ Η πρεσβυτέρα Τιτάνη θεά της όρασης και του λαμπερού φωτός του ουρανού («αιθέ»). Ήταν η μητέρα του Ήλιου, της Σελήνης και της Αυγής. Το όνομά της συνδέεται επίσης με λέξεις που σημαίνουν «προνοητικότητα» και «προφητεία».
ΘΕΜΗΣ Ο πρεσβύτερος Τιτάνας-θεά της φυσικής τάξης, του θείου νόμου και της παράδοσης. Ήταν επίσης θεά των μαντείων της Δωδώνης και των Δελφών. Από τον Δία ήταν η μητέρα της θεάς Μοίρας και των Εποχών και είχε μια θέση δίπλα του στον Όλυμπο ως σύμβουλος.
ΤΙΤΑΝΑΣ Ένας Τιτάνας θεός που καθοδήγησε την ανθρωπότητα στην παρατήρηση των άστρων και την καθιέρωση του φυσικού ή αγροτικού ημερολογίου. Ήταν ίσως ο ίδιος με τον Άτλαντα.
Comments