Αφιέρωμα τους ήρωες της Ελληνικής επανάστασης του 1821 Ονόματα..19..
Κων/να Σαραντοπούλου
Apr 7
7 min read
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
ΟΙ ΠΡΟΚΡΙΤΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΦΙΛΟ ΚΩΝ\ΝΟ ,ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΝΟΜΙΜΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΓΝΗΣΙΟΣ ΝΟΜΙΜΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ.
ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΚΡΙΤΟΙ
ΓΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΒΑΣ, ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ
ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ ΚΟΡΜΑΣ ΑΠΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΟΓΚΑΣ, ΑΠΟ ΑΝΔΡΟΥΣΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΠΟ ΖΕΡΜΠΙΣΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΡΑ
ΟΙ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΕΣ
ΑΝΤΡΟΥΤΣΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΑΠΟ ΜΗΛΑ
ΦΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΘΕΤΟ ,ΑΠΟ ΖΕΖΑ
ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ, ΑΠΟ ΜΠΕΤΣΙ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΠΡΙΣΚΟΛΑΛΕΞΗΣ(ΜΠΡΙΣΚΟΛΑΣ), ΑΠΟ ΓΚΟΛΕΜΙ
ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ,ΑΠΟ ΑΓΡΙΛΟΒΟΥΝΟ
ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΩΛΗΣ ,ΑΠΟ ΜΕΛΠΕΙΑ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΟΝΟΣ, ΑΠΟ ΜΑΛΤΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ ΝΑΝΟΣ ,ΑΠΟ ΜΑΤΖΙΑΡΙ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ,ΑΠΟ ΜΠΟΥΓΑ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΠΟ ΒΟΥΡΝΑΖΙ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΠΟ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ
ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΑΛΕΥΡΑΣ ,ΑΠΟ ΠΙΠΕΡΙΤΣΑ
Ο ΦΙΛΟΣ ΚΩΝ\ΝΟΣ ΗΤΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΡΟΕΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ. ΜΥΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΕ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΗΧΘΗ ΣΕ ΧΙΛΙΑΡΧΟ ΤΟ 1824. ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΣΤΗ ΤΡΙΠΟΛΗ, ΒΑΛΤΕΤΣΙ, ΑΡΓΟΣ ΚΑΙ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ, ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΛΗΣ
Η ΜΑΧΗ ΒΕΡΓΑΣ-ΑΛΜΥΡΟΥ (22-24\6 -1826 )
Στην ιστορική μάχη της Βέργας* ,ο ΙΜΠΡΑΗΜ ο οποίος ήθελε να καταλάβει τη Μάνη, συνάντησε εκτός του πέτρινου τείχους (ξερολιθιά) μήκους 900 μέτρων
(σήμερα σώζονται 170 μέτρα) και ανθρώπινο τείχος ,από 5 χιλιάδες πολεμιστές εκ των οποίων πολλοί ήταν Μεσσήνιοι.Οι πολεμιστές των χωριών απο τους δήμους ΟΙΧΑΛΙΑΣ-ΑΝΔΑΝΙΑΣ ηταν:
ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ
ΝΙΑΡΧΟΣ,ΚΟΥΡΕΤΑΣ και ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ από ΜΠΑΛΛΑ
ΤΡΑΓΟΣ και ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ από ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΑΔΕΛΦΟΙ ΡΕΡΑΙΟΙ από ΚΑΛΥΒΙΑ
ΚΡΙΜΠΑΣ,ΜΑΡΤΑΚΛΗΣ,ΝΤΑΛΑΧΑΝΗΣ,ΚΟΥΣΟΥΛΑΣ,ΚΩΣΤΟΛΙΑΣ και ΚΟΜΙΝΗΣ από ΜΕΡΟΠΗ
ΜΗΤΡΑΚΑΣ,ΡΙΖΟΣ,ΠΡΟΥΝΤΖΟΣ,ΛΑΠΙΩΤΗΣ από ΟΙΧΑΛΙΑ
ΛΙΑΡΟΣ ΝΤΑΒΡΑΒΤΑΣ,ΜΠΑΡΑΜΠΟΣ και ΜΑΥΡΑΝΔΡΑΣ από ΛΟΥΤΡΟ
ΠΙΚΟΥΛΑΣ και ΣΟΥΛΙΜΙΩΤΗΣ (ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ) από ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ
ΜΑΡΜΑΡΑΣ από ΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙ
ΠΕΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ από ΜΑΓΟΥΛΑ
ΚΙΡΚΙΛΗΣ ,ΔΗΜΑΡΑΣ,ΜΑΚΡΗΣ,ΜΠΟΥΤΟΣ ΔΟΡΚΟΦΥΚΗΣ,ΔΕΛΙΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ και ΦΩΤΟΣ από ΜΕΛΙΓΑΛΑ.
ΛΥΡΑΣ ΦΕΙΔΑΣ,ΞΥΔΗΣ ή ΞΥΔΟΠΟΥΛΟΣ και ΦΕΡΜΑΝΗΣ από ΒΑΛΥΡΑ
ΧΟΝΔΡΟΣ ,ΤΣΙΛΙΚΑΣ,ΚΑΒΟΥΡΑΣ και ΛΑΤΖΟΥΝΗΣ από ΣΚΑΛΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΑΝΙΑΣ
ΠΑΠΑΓΚΟΝΟΣ,ΠΕΤΡΟΒΑΣ,ΓΚΟΤΣΗΣ,ΔΙΑΜΑΝΤΗΣκαι ΣΟΥΡΛΗΣ από ΓΑΡΑΤΝΤΖΑ
ΛΑΡΔΑΣ ,ΧΕΙΛΑΣ,ΞΙΦΑΡΑΣ και ΧΟΥΡΔΟΥΠΗΣ (πρακτικός γιατρός) από ΤΡΥΦΑ
ΜΠΟΥΝΤΟΣ και ΣΙΟΥΤΗΣ από ΣΑΝΔΑΝΙ
ΜΠΕΛΝΤΕΚΟΣ και ΔΡΑΒΟΛΙΑΡΗΣ από ΜΠΟΥΓΑ
ΜΠΟΥΡΑΣ,ΚΟΝΙΔΗΣ και ΚΑΠΠΟΣ από ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΣ
*Ο ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΣΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΑΤΡΟΣ-ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ –ΙΣΤΟΡΙΟΔΙΦΗΣ συνέταξε το παραπάνω κατάλογο «ΕΘΝΙΚΟ ΨΥΧΟΚΕΡΙ»,χωρίς πλήρη στοιχεία (μόνο επώνυμο-χωριό),για να φωτίζει αιώνια τη μνήμη τους.
Η μάχη της Βέργας –Αλμυρού δημοσιεύτηκε στο Μεσσηνιακό λόγο σε 4 συνέχειες 1,8,15 και 22 Ιουλίου 1999
Οι Μεσσήνιοι αργηγοί στη μάχη της ΒΕΡΓΑΣ-ΑΛΜΥΡΟΥ ΗΤΑΝ:MΗΤΡΟΠΕΤΡΟΒΑΣ,ΠΑΠΑΤΣΩΝΗΣ,ΓΚΡΙΤΖΑΛΗΣ,ΚΑΛΑΜΑΡΙΩΤΗΣ,
ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ,και από τη ΣΚΑΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ οι: ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ,ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ και ΝΙΚ.ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΛΟΥΚΑΣ
Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ,πολέμησε με τους άνδρες του στη ΒΕΡΓΑ ,υπο την αρχηγία του Γ. ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ.Το βεβαιώνουν οι Π. ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ και ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ.Συντηρούσε με δικά του έξοδα 250 ανδρες μεταξύ των οποίων ήταν και πολλοί Σκαλαίοι.Με την υπ΄αριθμό 13914\1825 προήχθη σε αντιστράτηγο του αγώνα.Σε έγγραφο ,ένας πρόχειρος υπολογισμός ,τα έξοδα που εκανε στον οκτάχρονο αγώνα ήταν 2000 φοίνικες ,ποσό κολοσιαίο για την εποχή εκείνη.Τα δάνεια που πήραν στη διάρκειατου πολέμου τα άφαγαν οι ΚΩΛΕΤΤΗΣ,ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ, σε συνεργασία με τον ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ.
Ο ΚΑΡΑΊΣΚΑΚΗΣ μιλούσε με καταφρόνηση για το ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟ ,επειδή τον είχε παραπέμψει στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ σε δίκη για προδοσία λέγοντας:Δεν κάθομαι να με διοικεί το «τσογλάνι» και η «κουκούλα» με τον αρχηγό το «γεμιτζή».Τσογλάνι αποκαλούσε το ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟ,κουκούλα τον Κουντουριωτη που φημιζόταν για το πείσμα εκδίκησης,αλαζονείας.απληστίας,φιλαργυρίας, αγραμματοσύνης και αμάθειας που χωρίς το Μαυροκορδάτο δεν μπορούσε να κάνει βήμα και γεμιτζή τον ΣΚΟΥΡΤΗ ,που διόρισε ο πρόεδρος αρχιστράτηγο του στρατού ξηράς.
Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ υπηρέτησε στον Αγγλικό στρατό και πριν την επανάσταση μυήθηκε στη φιλική εταιρεία ασχολούμενος με την προετοιμασία του αγώνα και στη συνέχεια συμμετείχε στις περισσότερες μάχες της Πελοποννήσου υπο την αρχηγία του ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ,ΝΙΚΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥ, αδελφού του Παπαφλέσσα,και ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΑΙΩΝ.Στον Αγιο Φλώρο έδωσε μάχη με τους αραπάδες του ΙΜΠΡΑΗΜ σκοτώνοντας 50 και αιχμαλωτίζοντας 10.Το ονομά του είναι πρώτο στη κατάσταση των 34 Βρωμοβρυσαίων αγωνιστών,που υπηρετούσαν υπο των ΝΙΚΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟ ΦΛΕΣΣΑ (ΑΧΕΒ Φ.27).Αργότερα παντρεύτηκε τη Χρυσαυγή ,κόρη του κοτσαμπάση ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΤΈΣΤΗΣΕ ΑΡΓΌΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΊΑ ΤΟΥ ΚΌΜΜΑΤΟΣ.Το 1848 έλαβε μέρος στην εξέγερση της Μεσσηνίας ,στον 3ο εμφύλιο σπαραγμόοπου επαναστάτησαν οι Γ. ΠΕΡΩΤΤΗΣ,ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑΣ και ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ,στο αντιοθωνικό στασιαστικό κίνημα.Ηταν για πολλά χρόνια αστυνόμος στο δήμο Οιχαλίας.
Ο ΝΙΚ.ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΛΟΥΚΑΣ ηταν εκατόνταρχος του αγώνα ,πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην επανάσταση του 1821 όπως αναφέρεται στο πιστοποιητικό που του χορηγήθηκε από τον ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ,αδελφό του ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ.
Πιστοποιώ……………..ο Νικόλαος Νικολακοπουλος έδειξε κατά τον χρόνο καθ΄ον διετέλη υπο των διαταγών μου δείγματα ανδρείας και γεναιότητας στις μάχες κατά του Δράμαλη στα Δερβενάκια,στις μάχες Δραμπάλας,Τρικόρφων,άλωση Τρίπολης,Μεσσηνιακά Φρούρια και στη μάχη Βέργας –Αλμυρού. ΚΑΛΑΜΑΤΑ,15-8-1846 .
Από τα γενικά αρχεία του κράτους στους διάφορους φακέλους υπάρχουν ονόματα και στην αιτησή τους περιγράφουν που πολέμησε ο καθένας.. Αποδελτιώσαμε τα ονόματα εκείνων που πολέμησαν εκτός των άλλων και στις μάχες ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 1825,ΒΕΡΓΑΣ-ΑΛΜΥΡΟΥ 1826 και ΑΘΗΝΩΝ 1827. Υπάρχουν σε φωτοαντίγραφα και είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε ενδιαφερομένου.Οι φάκελοι με τα ονόματα και τα αντίστοιχα έγγραφα είναι:
Φ115
33. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΜΠΑΛΟΠΟΥΛΟΣ. ΑΠΟ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ. 25-8- 1841 ΜΑΝΙΑΚΙ,ΒΕΡΓΑ-ΑΛΜΥΡΟ,ΑΘΗΝΑ, 25-8-1641.Το βεβαιώνουν οι οπλαργηγοί ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ,ΜΗΤΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ και ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΤΣΩΡΗΣ.
35. ΜΗΤΡΟΣ ΘΑΝΑΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. ΑΠΟ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ. ΑΛΜΥΡΟ-ΜΑΝΙΑΚΙ.27-8-1841.
40. ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ. ΑΠΟ ΣΙΜΙΖΑ. ΜΑΝΙΑΚΙ., 21-8-1841
2. Ηλίας Κορμάς. Έπεσε στο Μανιάκι μαζί με τον Παπαφλέσσα.Ηταν ενας από τους ισχυρούς οπλαρχηγούς της επαρχίας Ανδρούσης . Εμυήθη από τον Παπαφλέσσα ,στη φιλική εταιρεία. Το 1823 διετάχθη να εκστρατεύσει υπό την αρχηγία του Δημητρίου Παπατσώνη ,αρχηγού της επαρχίας Εμπλακίων, στον Ισθμό της Κορίνθου. Στον εμφύλιο του 1823 εκινήθη κατά της κυβέρνησης μαζί με τους οπλαρχηγούς της περιοχής του ΓΙΑΝΝΗ ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟ,ΠΑΝ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ και ΘΕΟΔ. ΜΑΡΓΕΛΗ. Ο γυμνασιάρχης από του ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ Δ. Β.ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗΣ, με τον τίτλο του βιβλίου ¨Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ¨, αναφέρει τους Κεφαλληναίους που έπεσαν μαζί του στο ΜΑΝΙΑΚΙ με τον ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ, ΚΕΦΑΛΑ, ΜΠΙΤΣΑΝΗ, ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ και πολλούς άλλους τους: ΗΛΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΟ, ΚΩΝ\ΝΟ και ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΟΡΜΑ, ΠΑΝ ΠΑΝΟΥΣΗ, ΚΩΝ. ΣΚΡΕΠΕΡΟ, ΦΩΤΕΙΝΟ ΣΚΡΕΠΕΤΟ, ΔΗΜ. ΤΣΕΚΟΥΡΑ, και ΠΑΝ. ΤΣΕΚΟΥΡΑ. Υπάρχει και μοιρολόι που αναφέρεται στους Κορμαίους και τον Παπαφλέσσα που σκοτώθηκαν στο Μανιάκι.
Ήταν αρχηγός Κοντοβουνίων (Ιθώμης, Τριπύλα, Αριστομένης). Από Κεφαλληνού.
3. Γεώργιος Κορμάς. Διαδέχθηκε τον αδελφό του στην αρχηγία του σώματος των Ιθωμιτών. Προήχθη σε εκατόνταρχο. Αδικήθηκε από το βαυαρικό καθεστώς.
4. Πανούσης Παναγιώτης. Έπεσε ηρωικά στο Μανιάκι (Κεφαλληνού).
5. Πανουσόπουλος Θεόδωρος Δ. Πολέμησε στην ΤΡΙΠΟΛΗ, ΒΑΛΤΕΤΣΙ ,ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ, και ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΚΑΣΤΡΑ. Το 1840 ήταν δημοτικός σύμβουλος Ιθώμης ,εφημερίδα ΑΙΩΝ φύλλο170,12-6-1840.Το 1841 ήταν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ιθώμης. Συνελήφθηκε, κρατήθηκε και κακοποιήθηκε γιατί διαμαρτυρήθηκε για τη κακομεταχείριση συχωριανών του. Εφημερίδα ΑΙΩΝ φύλλο 233,9-2-1841 ,σελ 3α
6. Σκρεπετός Φώτης. Έπεσε στο Μανιάκι με πολλούς άλλους αγωνιστές (Κεφαλληνού)
7. Σκρεπετός Κωνσταντίνος Χιλίαρχος (Κεφαλληνού) 8. Τσεκούρας Δημήτριος. Έπεσε στο Μανιάκι Κεφαλληνού.9. Κούτσος Γιαννάκης. Αγωνιστής το 1821 (περιοχή Ιθώμης).10. Πολυχρονόπουλος Αναστάσιος. Έπεσε το 1821 (περιοχή Ιθώμης).11. Λαμπρόπουλος Θοδωρής. Πολεμιστής το 1821 (Βουρνάζι).12. Δεδούσης Κ. Πολεμιστής το 1821 (περιοχή Ιθώμης). 13. Δημακόπουλος Ιωσήφ. (Μονή Βουλκάνου).14. Κορμάς Ν. (Σιμίζα).15. Κλεφτόγιανης Παν. Πρόκριτος, Πολεμιστής το 1821.
16. Σωτηρόπουλος Γεώργιος. Πολέμησε με τον Ηλία Κορμά (Ρευματιά) 17. Κουτρουμπής Παναγιώτης Α.Μ. 7377. Διετέλεσε αγωνιστής, δημογέροντας και ένορκος στο Κακουργιοδικείο Τρίπολης (Ρευματιά). Μετά την απελευθέρωση διετέλεσε δημογέροντας του χωριού του και το 1841 κληρώθηκε ένορκος στο κακουργιοδικείο της Τρίπολης. Έχει αριθμό στο μητρώο αγωνιστών 7377.Εφημερίδα Ελληνικός ταχυδρόμος, 20 –10 1841,σελ. 123 Το 1852 διορίστηκε δημαρχιακός πάρεδρος στο δήμο Ιθώμης. ΓΑΚ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ,ΦΑΚ.340,3-7-1840.18. Από το χωριό Λάμπαινα πολεμιστές το 1821 ήταν οι: Αργυρόπουλος, Θεοφιλόπουλος, Καλογερόπουλος, Κοσμάς, Παπαγεωργίου, Πουλημενάκος, Σταθόπουλος, Σταματόπουλος και Χρονόπουλος. 19. ΚΟΤΖΙΑΣ ή ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Από ΡΕΥΜΑΤΙΑ. Πολέμησε στην ΤΡΙΠΥΛΗ, ΒΑΛΤΕΤΣΙ, ΑΡΓΟΣ, ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ, κατά του ΔΡΑΜΑΛΗ και στο Μανιάκι υπό τις διαταγές του Ηλία Κορμά και επέζησε της μάχης.
20.ΤΣΕΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Από ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ. Είχε συμπολεμιστή απο Κεφαλληνού τον Δ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ,ΑΧΕΒ,φακ.ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ.21 ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Από περιοχή Ιθώμης.
22..ΔΕΛΛΗΓΙΑΝΗΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ .Από ΜΕΛΙΓΑΛΑ.
23.ΣΜΥΡΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Από ΓΚΟΛΕΜΙ ΙΘΩΜΗΣ. Μετά την απελευθέρωση διετέλεσε δημαρχιακός πάρεδρος του χωριού του ,στο δήμο Ιθώμης. ΓΑΚ Μοναστηριακά, φακ 370, 19 Ιουνίου και 3 Ιουλίου 1840.
24.ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ .Από ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ ΙΘΩΜΗΣ. Έχει αριθμό στο μητρώο αγωνιστών 4760.
25.ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Από ΜΠΕΤΣΙ ΙΘΩΜΗΣ. Μετά την απελευθέρωση διετέλεσε δημογέροντας του χωριού του και το 1840δημαρχιακός πάρεδρος στο δήμο ΙΘΩΜΗΣ. ΓΑΚ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΦΑΚ.340,3-7-1840.
26.ΣΚΡΕΠΕΤΟΣ ΦΩΤΗΣ. Από ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ. Πολέμησε σε διάφορες μάχες και το 1825 σκοτώθηκε στο Μανιάκι με τον ΗΛΙΑ ΚΟΡΜΑ.
27. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Από ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ. Πολέμησε στη, ΤΡΙΠΟΛΗ, ΒΕΛΤΕΤΣΙ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ ,ΚΟΡΙΝΘΟ, και σκοτώθηκε στο Μανιάκι. ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ σελ.92.
28.ΓΑΤΖΟΣ ή ΣΓΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ .Από ΑΓΙΟ ΦΛΩΡΟ .Ήταν στρατιώτης του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΑΓΡΕ και σκοτώθηκε στο Μανιάκι.
29.ΚΟΡΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Από ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ. Αδελφός του ΗΛΙΑ ΚΟΡΜΑ. Σώθηκε στη μάχη στο Μανιάκι και διαδέχτηκε τον αδελφό του Στον εμφύλιο και τη ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1834 είχε χαρακτηριστεί εχθρός του καθεστώτος και αδικήθηκε από τους βαβαροκράτες ,αναγνωρίζοντας το βαθμό Α τάξης..
30..ΚΟΥΤΣΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ. Από περιοχή Ιθώμης.
31..ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ . Από περιοχή Ιθώμης. Σκοτώθηκε στη διάρκεια του αγώνα.
32.ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.Από ΧΑΣΑΜΠΑΣΑ. Διετέλεσε δήμαρχος Ιθώμης και συνέδεσε το ονομά του με κοινωφελή έργα.
33. Οι ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ ,ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ,ΛΕΒΕΝΤΗΣ και ΜΟΥΡΙΚΗΣ .
Από ΡΕΥΜΑΤΙΑ .Του ΜΟΥΡΙΚΗ η πολεμική στολή και τα οπλα βρίσκονται στο μουσείο Μπενάκη.
34. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Από ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΕΙΟ.
Πολέμησε στη ΤΡΙΠΟΛΗ, ΒΑΛΤΕΤΣΙ ΑΡΓΟΣ και ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ. Από την επαρχιακή δημογεροντία Μικρομάνης το 1825 επροτάθη πεντηκόνταρχος.
35. Αφήσαμε τελευταίο το Νικολιούλια.
Ήταν το φόβητρο και ο τρόμος των Τούρκων.
Τον δηλητηρίασε ο κουμπάρος του στη Μάνη και πριν ξεψυχήσει τον σκότωσε λέγοντά του.
Εγώ 99 και εσύ 100.
Άφησε απόγονους τους Κλεφτογιανναίους που ζουν ακόμη στο Ζερμπίσια.
* Υπάρχουν σε πρωτότυπα φωτοαντίγραφα σε δερματόδετο τόμο τα παραπαάνω στοιχεία καθώς και για πολλά χωριά της άνω Μεσσηνίας
Α\Α. 354-359 ΤΖΑΦΕΡΕΜΙΝΙ ΟΙΧΑΛΙΑΣ
Ονομαστικός κατάλογος με Χαλκούν Αριστείον από τα χωριά ΤΖΑΦΕΡΕΜΙΝΙ , ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ ,ΣΙΜΙΖΑ και ΛΟΥΜΙ , α\α=354-436
Comments