ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ: ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ; ΠΟΣΟΙ ΕΓΙΝΑΝ; ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ;
- Κων/να Σαραντοπούλου
- Apr 3
- 15 min read

Τι μας λέει ο κωδικοποιημένος μύθος;
Ο Δευκαλίωνας λοιπόν πληροφορήθηκε από τον πατέρα του, Προμηθέα, για την επερχόμενη καταστροφή, κατασκεύασε ένα πλοίο, συγκέντρωσε τα απαραίτητα εφόδια.
Μια ερευνητική λύση είναι να επικεντρώσουμε την περίπτωση του Κατακλυσμού που πιθανολογείται ως ο μεγαλύτερος σε ισχύ, αυτό δηλαδή με τις μεγαλύτερες κοσμολογικές επιπτώσεις, επειδή για τέτοιο φυσικό συμβάν ( που μεταβάλει τις καθοριστικά βασικές γεωφυσικές παραμέτρους στον χώρο Αιγαίο, Κασπίας, Μεσοποταμίας κλπ) θα υπάρχουν πολλά επιστημονικά γεωλογικά και άλλα δεδομένα.
Παράδειγμα πόσο ανέβηκε η στάθμη των υδάτων; 100, 1000, 10000 μέτρα;
Ποίες γεωγραφικές περιοχές πλημμύρησαν και πότε έγινε;
Ένα δεύτερο ζήτημα είναι Αν ξεκινήσουμε από την υπόθεση ότι “Οι άνθρωποι σώθηκαν στην κορυφή του όρους Κυλλήνη-2376μ” τότε η στάθμη των υδάτων για το συμβάν του Κ.Δ. πρέπει να οριοθετηθεί γύρω στα 1.500-2000 μ.
Αυτό ενδέχεται να μας οδηγήσει στην υπόθεση ότι:
Όλες οι τοποθεσίες της ευρύτερης περιοχής κάτω από αυτό το ύψος θα ήταν καλυμμένες από νερά (και θα ήταν ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ να έχουμε μια περιγραφή ή χαρτογράφηση ενός ΓΕΩΦΥΣΙΚΟΥ τοπίου βασισμένου σ’ αυτήν την γραπτή παράδοση…)
Η πρόκληση ενός τέτοιου φυσικού φαινομένου θα έχει συγκεκριμένες κλιματολογικές αιτίες, οι οποίες με την σειρά τους μπορούν να μας οδηγήσουν σε συγκεκριμένης κοσμολογικής κλίμακας γεωλογικές αναστατώσεις, που μπορούν να προσδιοριστούν από όσα αποδεικτικά στοιχεία μας προσφέρει η γεωλογική ιστορία της περιοχής ή του πλανήτη .
Ο φυσικός (κλιματολογικός ή άλλος) μηχανισμός “παραγωγής κατακλυσμού” φυσικά θα ήταν καλό να υπάρχει ως “παράπλευρη γνώση” στην έρευνα μας, κάτι που γενικά έχει μελετηθεί και “προσομοιωθεί” ηλεκρονικά από το “state of the art” των σύγχρονων επιστημονικών μελετών.
Ενδιαφέρον έχει, ενδεικτικά, τα sites:
Πληροφορίες που πρέπει ο αναγνώστης να ξέρει.
Το ηλιακό μας σύστημα και όλα τα άλλα συστήματα των αστεριών σχηματίζονται από ένα καταρρακτωμένο νεφέλωμα.

Συχνά ονομάζονται αστρικά νεφελώματα, φυτώρια είναι η γενέτειρα των αστεριών.
Αυτά αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο αλλά περιέχουν και άλλες ουσίες όπως αέρια πάγο και βράχο σκόνης.
Η βαρύτητα του νεφελώματος τραβά αυτό το θέμα το κέντρο και το νεφέλωμα βιώνουν μια βαρυτική κατάρρευση Εάν η συμπίεση αυξάνει τη θερμοκρασία του πυρήνα αρκετή για να φτάσει στη θερμοπυρηνική σύντηξη, η κεντρική μάζα παράγει ένα πρωτότυπο.
Secrets of the Universe and Planets in Solar System – Space Discovery Documentary
Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια.
Θα έλεγα ότι αξίζει να δούμε πόσο ευσταθεί ένας τέτοιος ερευνητικός συλλογισμός (που φυσικά εκκινεί από … μόνο ένα τεκμήριο παράδοσης) αλλά θεωρώ ότι είναι μια καλή αρχή για να “ξεδιπλώσουμε” σιγά-σιγά διάφορες συσχετίσεις βασισμένες στην διασταύρωση τεκμηρίων και στην αναζήτηση ενός ΒΕΒΑΙΟΥ (επιστημονικά αποδεδειγμένου) σημείου αναφοράς.
Τέλος πρέπει να συνδέσουμε τον Κ.Δ. με “θεωρία της πλημμύρας της Μαύρης Θάλασσας πριν από 7600”;
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι αν ο κατακλυσμός που αναφέρεται σχεδόν σε όλες τις μυθολογίες των αρχαίων λαών, ήταν τοπικός, μιας ευρύτερης περιοχής ή παγκόσμιος.
Τα στοιχεία που έχουμε (ή μάλλον που δεν έχουμε) μέχρι στιγμής αποκλείουν την 3η περίπτωση.
Οπότε δεχόμαστε ότι πρέπει να έγιναν πολλοί τοπικοί κατακλυσμοί σε ολόκληρη την γη μέσα σε μία περίοδο γενικότερων γεωλογικών και κλιματολογικών ανακατατάξεων, που προφανώς προκλήθηκαν εξαιτίας κάποιας από τις παραπάνω αιτίες.
Ήδη, όμως υπάρχει σοβαρό ζήτημα συνέπειας με την χρονολόγηση των αναφερομένων πηγών.
Γενικά μιλώντας νομίζω ότι η συνήθης απόπειρα χρονολόγησης με βάση ΜΟΝΟ συγκρίσεις και συσχετίσεις από την αρχαία γραμματεία είναι τις περισσότερες φορές αντιπαραγωγική και καταλήγει να είναι ζήτημα ερμηνείας (αρκετές φορές …εξωφρενικής ερμηνείας!!).
Το συνήθες αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσπάθειας είναι πάντα ένας “φαύλος κύκλος” και τελικά η διερεύνηση καταλήγει να είναι θέμα… “θεολογικής” πίστης του μελετητή.
Για αυτό νόμίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή στην εύρευση ενός περισσότερο ΣΤΑΘΕΡΟΥ σημείου αναφοράς στην διερεύνηση μας, ώστε να εντάξουμε κάποιες από τις αναφορές της αρχαίας γραμματείας, που συχνά βρίσκεται σε αντιφάσεις ή χρειάζονται “ερμηνεία”.
Από αυτήν την άποψη νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην ερευνητική προσέγγιση που περιέγραψαν τα ερωτήματα της προηγούμενης παρέμβασης μου.
Δηλαδή εντοπισμός και περιγραφή του φυσικού φαινομένου μέσα από τις πηγές και προσπάθεια ιστορικής γεωλογικής “ταυτοποίησης” ώστε να καταλήξουμε σε μια κατά προσέγγιση χρονολόγηση.
Ο Πλάτων στους Νόμους του, υπολογίζει πως η πλημμύρα συνέβη 10.000 χρόνια πριν από την εποχή του.
Επίσης, στον Κριτία, περιγράφει την πλημμύρα ως “την μεγαλύτερη όλων”.
Διαφορες θρησκευτικες Αναφορες.
Βαβυλώνιοι και Σουμέριοι
Ο Κοσμολογιακός μύθος των Βαβυλωνίων σώζεται σε σειρά πήλινων πλακών που χρονολογούνται στο 700 π.Χ. και φυλάσονται στη βιβλιοθήκη Ασσουρμπανιπάλ.
Σύμφωνα με το Βαβυλωνιακό μύθο στην αρχή βασίλευε το Χάος.
Από το Χάος αυτό γεννήθηκε ο θεός γεννήτορας του κόσμου Απσού και η σύντροφός του Τιαμάτ από την ένωση των οποίων γεννήθηκαν τερατώδη πλάσματα με την μορφή δράκοντα.
Με το πέρασμα του χρόνου νέοι θεοί γεννήθηκαν ένας από αυτούς ο Έα θεός των υδάτων σκότωσε τον Απσού σε μια μονομαχία.
Η Τιαμάτ εκδικούμενη τον θάνατο του συντρόφου της άρχισε να σκοτώνει τους άλους θεούς σε μια προσπάθεια επιβολής της κυριαρχίας της στο Σύμπαν.
Όμως ο θεός Μαρντούκ γιος του Έα κατάφερε να αποκαταστήσει την κοσμική τάξη νικώντας τη.
Στη συνέχεια τεμάχισε στα δύο το κορμί της και από το ένα κομμάτι δημιούργησε την Γη και απο το άλλο τον ουράνιο θόλο αποτρέπωντας έτσι στα Άνω Ύδατα να την πλημυρίσουν.
Στο τέλος χρησιμοποιώντας το αίμα του και χώμα έπλασε τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον μύθο ο ουρανός ήταν διαιρεμένος σε τρία μέρη:
Ανώτατο κατοικία του μεγάλου θεού Ανού
Μεσαίο κατοικία Μαρντούκ
Κατώτατο αστερισμοί που ήταν τα ομοιώματα των θεών
Ανάλογα και η Γη ήταν διαιρεμένη σε τρία μέρη:
Ανώτατη κατοικία ανθρώπων
Μεσαία βασίλειο θεού υδάτων Έα
Κατώτατη κατοικία θεών Κάτω Κόσμου
Κατακλυσμός
Στο Έπος του Γκιλγκαμές, προς το τέλος του έργου, γίνονται αναφορές στον Μεσοποταμιακό μύθο της μεγάλης πλημμύρας.
Ο ήρωας Γκιλγκαμές, αναζητώντας την αθανασία, βρίσκει τον Ουτναπιστίμ και του ζητάει να μάθει πώς έγινε αθάνατος.
Ο Ουτναπιστίμ του διηγείται πως πριν από πολλά χρόνια ο θεός Ένκι τον είχε προειδοποιήσει για το σχέδιο των θεών να καταστρέψουν κάθε είδους ζωή στον κόσμο με μία πλημμύρα και τον είχε συμβουλέψει να φτιάξει μία μεγάλη κιβωτός, για να σώσει την οικογένεια του, τους φίλους του, τη περιουσία και τα ζώα του.
Μετά την πλημμύρα οι θεοί μετάνιωσαν για την πράξη τους και τον έκαναν αθάνατο.
Αιγυπτιακή Κοσμολογία
Απεικόνιση της θεάς Νουτ.
Η Αιγυπτιακή Κοσμολογική παράδοση έχει ανασυντεθεί από πολλά ευρήματα όπως παπύρους και τοιχογραφίες.
Σύμφωνα με αυτόν ο δημιουργός του κόσμου είναι ο προαιώνιος θεός Ρα που με τον λόγο του δημιούργησε τον κόσμο ,την Γη, το Νερό, την χλωρίδα, την βλάστηση και την Έρημο.
Ο λόγος του Ρα έφτασε και στην νέο-δημιουργημένη Γη και ενζυμώμενη με το χώμα έπλασε ανθρώπους, ζώα, φυτά κ.τ.λ.
Το Σύμπαν το φαντάζονταν ως ορθογώνιο κουτί με πάτωμα την Γη και οροφή ή μια Αγελάδα με τα άκρα της στα άκρα της Γης ή το επιμηκυμένο σώμα της θεάς Νουτ με το πρόσωπο της στραμένο στην ανατολή και τα άκρα της να αποτελούν τους στύλους του στερεώματος.
Γύρω από Σύμπαν-κουτί έρεε ένας μεγάλος ποταμός πάνω τον οποίο ταξίδευαν με τη βοήθεια καϊκιών ο Ήλιος και η Σελήνη που κρύβονταν στις σπηλιές των όχθεών του κατά την Δύση τους.
Το ίδιο και οι πλανήτες. Καθε δεκαπενθήμερο περίπου ένα Αγριογούρουνο έτρωγε σιγά σιγά την σελήνη για δυο εβδομάδες.
Όταν πείναγε πολύ την έτρωγε ολόκληρη δημιουργώντας εκλείψεις.
Εβραίοi
Εβραϊκή βιβλική κοσμολογία
Τα δύο πρώτα κεφάλαια της Γένεσης, του πρώτου βιβλίου της Πεντατεύχου αλλά και ολόκληρης της Βίβλου, μας δίνουν δύο διηγήσεις για τη δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου.
Στην πρώτη διήγηση, τη λεγόμενη “ιερατική” (Γεν. 1:1-2:4α), σε μια μεγαλειώδη εικόνα ο Θεός, φέρνει στην ύπαρξη το σύμπαν.
Ο Θεός είναι δημιουργός της πρώτης άμορφης πραγματικότητας που μέσα σε σκοτεινά και ακαθόριστα νερά αποκαλείται “ουρανός και γη”.
Ο Ουρανός και η Γη γίνονται αντιληπτά ως το παν.
Έπειτα σε έξι φάσεις πραγματώνεται η διαμόρφωση του σύμπαντος:
γένεση του φωτός (πιθανόν αυτό το πρώτο φως να έχει μια υπαρξιακή σημασία: εμφάνιση των θεϊκών ενεργειών.
Ο Θεός φωτίζει τα βήματα του άνθρωπου (Παρ. 6:23), αλλιώς ο άνθρωπος περπατά στο σκοτάδι (Ησ 59:9 εξ))
σχηματισμός της ατμόσφαιρας,
διαμόρφωση ξηράς και θάλασσας, και εμφάνιση του φυτικού βασιλείου,
δημιουργία του ήλιου, της σελήνης και των αστεριών
δημιουργία των θαλάσσιων οργανισμών και των πετεινών του ουρανού και
δημιουργία των τετραπόδων, και τελικά του ανθρώπου ως “άρσεν και θήλυ” (Γέν. 1:27) κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Θεού.
Το δημιουργικό έργο των έξη ημερών κλείνει η ανάπαυση του Θεού την εβδόμη ημέρα.
Comments