top of page

Αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης

  • Writer: Κων/να Σαραντοπούλου
    Κων/να Σαραντοπούλου
  • Mar 27
  • 3 min read

Το θέατρο Μεγαλόπολης ήταν το μεγαλύτερο του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο τον 3ο αιώνα π. Χ. για την Μεγάλη Πόλη και το Αρκάδων Κοινό μαζί με το Θερσίλειο βουλευτήριο, την Αγορά, τα Ιερά, τη Φιλίππειο Στοά.  

Κατασκευάστηκε από τον Αργείτη Πολύκλειτο λίγο μετά το 370 π.χ.

Το κοίλο είχε διάμετρο 145 μ., ενώ η ορχήστρα του 30 μ. περίπου. Θεωρείται ότι το κοίλο περιελάμβανε δύο διαζώματα, με 20 σειρές εδωλίων στα δύο κατώτερα μέρη του και 17 στο ανώτερο μέρος.Υπολογίζεται πως η χωρητικοτητά του ήταν 18.200 θεατές περίπου.

Η πρώτη σειρά εδωλίων αποτελείται από εννέα ενεπίγραφους θρόνους. Το βάθος του σκηνικού οικοδομήματος σχηματιζόταν από την παρακείμενη στοά του Θερσιλείου. Για τις ανάγκες των παραστάσεων είχε κατασκευαστεί ξύλινη σκηνή, η οποία στηνόταν μπροστά από τη στοά και τον υπόλοιπο καιρό φυλασσόταν στη σκηνοθήκη.Στην Αρκαδία, στο κέντρο της Πελοποννήσου, η αρχαία πόλη της Μεγαλόπολης βρίσκεται περίπου 1,6 χλμ. νότια από την ομώνυμη σύγχρονη πόλη.

Το θέατρο της Μεγαλόπολης, το μέγεθος του οποίου εντυπωσίασε και τον Παυσανία (8,32, Ι), είναι το μεγαλύτερο μνημείο του είδους στον ελληνικό χώρο, αφού η χωρητικότητά του εκτιμάται σε 18-20.000 θεατές.

Πρόκειται για ένα λίθινο μνημείο, η αρχική φάση του οποίου τοποθετείται στην περίοδο 350-300 π.Χ.

Το θέατρο είχε χτιστεί στα φυσικά πρανή του λόφου και το κοίλο του ήταν χωρισμένο σε τρία τμήματα. Η ορχήστρα του είχε 30 μ. διάμετρο και το κοίλο είχε μέγιστη διάμετρο 145 μ. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα θέατρα στον ελλαδικό χώρο, όπου εφαρμόζεται το αρχιτεκτονικό σχέδιο της κυκλικής κάτοψης κοίλου και ορχήστρας.

Το κάτω τμήμα χωριζόταν σε εννέα κερκίδες και διατηρεί σε καλή κατάσταση τις πρώτες σειρές των εδωλίων του καθώς και τις θέσεις της προεδρίας.

Στο πίσω μέρος των ερεισίνωτων των εδωλίων υπάρχουν χαραγμένες επιγραφές του 4ου και 3ου αι. π.Χ. Η κιονοστοιχία του Θερσιλείου, που ήταν κτισμένο στη νότια πλευρά του θεάτρου, αποτελούσε ένα σκηνικό βάθος απέναντι στο κοίλο του θεάτρου και το στοιχείο αυτό υπήρξε καινοτομία για την αρχιτεκτονική των θεάτρων που ήταν ενταγμένα στον πολεοδομικό ιστό μιας πόλης.

Το θέατρο αρχικά διέθετε κινητή ξύλινη σκηνή που αποσυρόταν και φυλασσόταν στην σκηνοθήκη που λειτουργούσε ως χώρος αποθήκευσης του θεατρικού υλικού και βρισκόταν κοντά στη δυτική πάροδο.

Το κτιστό λίθινο προσκήνιο, του οποίου το θεμέλιο διατηρείται σήμερα, κατασκευάστηκε στη ρωμαϊκή περίοδο.

Το θέατρο ανασκάφηκε στα 1890-1891 από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή υπό τη διεύθυνση των E.A.Gardner και W.Loring και σήμερα είναι μερικώς αναστηλωμένο.


Αυτό είναι το Θερσίλειο Βουλευτήριο της Αρκαδικής Ομοσπονδίας

Το Θερσίλιο στηριζόταν σε μαρμάρινους στύλους και υπολογίζεται ότι χωρούσε 6000 άτομα καθιστά και 10000 όρθια.


Στη βόρεια πλευρά της αρχαίας Μεγάλης Πόλης (3χιλ. έξω από την σημερινή πόλη της Μεγαλόπολης) βρίσκεται το Θερσίλειο Βουλευτήριο της Αρκαδικής Ομοσπονδίας.

Το Θερσίλιο στηριζόταν σε μαρμάρινους στύλους και υπολογίζεται ότι χωρούσε 6000 άτομα καθιστά και 10000 όρθια


.

Ο αρχαιολογικός χώρος

Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν στα τέλη του περασμένου αιώνα από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή. Τότε αποκαλύφθηκαν, το Θέατρο, το Θερσίλειο Βουλευτήριο και τα λείψανα της Αρχαίας Αγοράς. Ανασκαφές ξανάρχισαν το έτος 1990 από τους καθηγητές Lauter και Σπυρόπουλο στην Αρχαία Αγορά.΄Εχουν αρχίσει αναστηλωτικές εργασίες και συπληρωματικές ανασκαφές στο Αρχαίο Θέατρο.

Τα σημαντικότερα μνημεία του Αρχαιολογικού χώρου είναι:

  1. Το Αρχαίο Θέατρο (4ος αιώνας π.Χ.).

  2. Η Αρχαία Αγορά. Περιλαμβάνει τα εξής ανεσκαμμένα μνημεία: το Ιερό του Διός Σωτήρος, την Φιλίππειο Στοά και τμήμα της Μυροπώλιδος Στοάς.

  3. Λείψανα των τειχών.

  4. Το Θερσίλειο Βουλευτήριο.

 
 
 

Kommentarer


bottom of page